Zmiešajte len kefír, kyslú smotanu a odložte do chladničky: Čo z toho o 2 dni vznikne ohúri všetkých pri stole!

Zmiešajte kefír s kyslou smotanou a vznikne takáto pochúťka. Nebudete sa jej vedieť dojesť!

Ostal vám kefír a kyslá smotana? Výborne. Niekedy tie najjednoduchšie recepty prinášajú najväčšie prekvapenia – a tento patrí presne medzi ne.

 

 

Žiadne varenie, žiadne komplikácie, len dve bežné suroviny: kefír a kyslá smotana.

Spolu však vytvoria niečo, čo by ste v chladničke určite nečakali – lahodný, jemný a krémový zázrak, ktorý sa dá použiť ako nátierka, dip alebo dokonca ako základ do studených šalátov.

Po dvoch dňoch sa premení na hustý, svieži a plný chuti produkt, ktorý si zamiluje celá rodina. Jednoduché, lacné a nesmierne efektné – presne tak, ako to v kuchyni máme radi.

Kefír a kyslá smotana

 

 

Keď raz vyskúšate túto nátierku, uvidíte tieto dva kyslomliečne výrobky v úplne inom svetle.

Lahôdka na desiatu, i olovrant. A s minimálnym úsilím.

Ako pripraviť pochúťku k kefíru a kyslej smotany?

Potrebujeme:

500 g kyslej smotany

500 ml kefíru

1 ČL soli

2 uhorky

 

 

kôpor podľa chuti

1/4 ČL mletého čierneho korenia

2 strúčiky cesnaku

2 PL olivového oleja

Postup:

Zmiešajte kefír s kyslou smotanou a soľou.

Dobre premiešajte. Vylejte do misky, ktorú si pokryjete gázou.

V gáze nechajte odpočívať asi 1-2 hodiny. Ide o to, aby odkvapkala prebytočná tekutina.

 

 

Potom preneste do misky s cedníkom, zaťažte.

Vložte do chladničky asi na 1-2 dni.

Nezabudnite vylievať prebytočnú vodu. Po uplynutí tejto doby vložte hmotu do misky.

Pridajte nastrúhanú uhorku, nakrájaný kôpor, cesnak, korenie a olivový olej.

Dobre premiešajte. Natrite na pečivo a vychutnávajte.

Prečo sa oplatí pripraviť nátierku z kefíru a kyslej smotany?

 

 

Nátierka z kefíru a kyslej smotany nie je len chutná, ale môže mať aj viacero zdravotných benefitov, najmä ak sa pripravuje s kvalitnými a prirodzenými surovinami. Tu sú hlavné výhody:

1. Podpora trávenia a črevnej mikroflóry

Kefír je prirodzene fermentovaný mliečny produkt, bohatý na probiotiká – živé kultúry baktérií, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru.

Pravidelná konzumácia probiotík môže napomáhať tráveniu, zmierňovať nadúvanie a zlepšovať vstrebávanie živín.

2. Posilnenie imunity

 

 

Probiotiká z kefíru môžu stimulovať imunitný systém a znižovať riziko infekcií, najmä tráviacich traktov.

Kyslá smotana obsahuje tiež malé množstvo probiotických kultúr, ktoré podporujú rovnováhu črevnej mikroflóry.

3. Bohatá na bielkoviny a vápnik

Kefír a kyslá smotana sú zdrojom kvalitných mliečnych bielkovín, ktoré sú dôležité pre svaly, kosti a celkovú regeneráciu tela.

Obsah vápnika podporuje zdravie kostí a zubov, čo je zvlášť dôležité pre deti, dospelých aj staršie osoby.

4. Podpora zdravia srdca

 

 

Probiotiká môžu prispievať k znižovaniu hladiny cholesterolu v krvi a tým podporovať zdravé srdce a cievy.

Nátierka pripravená z plnotučnej kyslej smotany a kefíru obsahuje zdravé mliečne tuky, ktoré sú lepšie vstrebateľné a môžu podporiť rovnováhu lipidov v krvi.

5. Ľahko stráviteľná alternatíva k majonéze alebo ťažkým nátierkam

Nátierka z kefíru a kyslej smotany je ľahšia, menej kalorická a menej mastná než klasické majonézové nátierky.

Ideálna pre tých, ktorí sledujú váhu alebo chcú zdravšiu alternatívu do sendvičov či ako dip k zelenine.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes