Slávny nórsky koláč, ktorý sa rozplýva v ústach: Neuveriteľne lahodný!

Tento koláč si právom zaslúži svoje miesto v každej domácej kuchárke.

Tento nórsky koláč je vyhľadávaný nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre jemnú textúru, ktorá kombinuje nadýchané cesto, krehký mandľový sneh a krémovú náplň.

 

 

Koláče s podobnou štruktúrou sú v Nórsku tradičné pri sviatočných príležitostiach a rodinných oslavách.

Mascarpone pridáva jemnosť a bohatú chuť, ktorá perfektne kontrastuje s mandľovou chrumkavosťou.

Koláč je ideálny ako dezert k šálke kávy či čaju a poteší hostí svojou elegantnou prezentáciou.

Vďaka kombinácii šľahaného krému a mascarpone je výsledok lahodný, no zároveň nie príliš sladký, čo ocenia milovníci vyvážených dezertov.

Ako pripraviť Nórsky koláč?

Ingrediencie:

Na krém:

2 vajcia

100 g cukru

50 g kukuričného škrobu

500 ml mlieka

100 g masla

5 g vanilkového cukru

Na cesto:

 

 

100 g masla

100 g cukru

4 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)

50 ml mlieka

150 g hladkej múky

štipka soli

1 čajová lyžička prášku do pečiva

200 g cukru (na sneh)

100 g mandľových lupienkov

Na náplň:

250 g mascarpone

cukor podľa chuti

Postup:

1. Príprava krému:

 

 

V hrnci zmiešajte 2 vajcia, 100 g cukru, 50 g kukuričného škrobu a 500 ml mlieka.

Varíme na nízkej teplote, stále miešajúc, až kým zmes nezhustne. Potom do teplého krému vmiešajte 100 g masla a 5 g vanilkového cukru. Odstavte a nechajte vychladnúť.

2. Príprava cesta:

V mise zmiešajte 100 g masla s 100 g cukru. Žĺtky z 4 vajec dôkladne vmiešajte do maslovo-cukrovej zmesi.

 

 

Pridajte 50 ml mlieka, 150 g hladkej múky, štipku soli a 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva. Vznikne hladké cesto.

Cesto nalejte do vymastenej formy o veľkosti 24 × 36 cm.

3. Príprava snehovej vrstvy:

Bielky z 4 vajec vyšľahajte so štipkou soli do tuhého snehu. Postupne pridávajte 200 g cukru a šľahajte 5–8 minút, kým nevznikne pevná hmoja.

 

 

Sneh rovnomerne naneste na cesto vo forme a posypte mandľovými lupienkami. Pečte v predhriatej rúre na 150 °C približne 35 minút, až kým nebude povrch zlatistý.

Nechajte vychladnúť a potom opatrne vyberte z formy.

4. Plnenie koláča:

 

 

Koláč rozrežte na dve rovnaké časti. Mascarpone vyšľahajte s trochou cukru, kým nevznikne krémová hmota.

Postupne vmiešajte pripravený krém, stále šľahajúc. Krém naneste na jednu časť koláča pomocou cukrárskeho vrecka.

Na vrch položte druhú časť koláča a nechajte odležať v chladničke minimálne 2 hodiny.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes