Tento nórsky koláč je vyhľadávaný nielen pre svoju lahodnú chuť, ale aj pre jemnú textúru, ktorá kombinuje nadýchané cesto, krehký mandľový sneh a krémovú náplň.

Koláče s podobnou štruktúrou sú v Nórsku tradičné pri sviatočných príležitostiach a rodinných oslavách.
Mascarpone pridáva jemnosť a bohatú chuť, ktorá perfektne kontrastuje s mandľovou chrumkavosťou.
Koláč je ideálny ako dezert k šálke kávy či čaju a poteší hostí svojou elegantnou prezentáciou.
Vďaka kombinácii šľahaného krému a mascarpone je výsledok lahodný, no zároveň nie príliš sladký, čo ocenia milovníci vyvážených dezertov.
Ako pripraviť Nórsky koláč?
Ingrediencie:
Na krém:
2 vajcia
100 g cukru
50 g kukuričného škrobu
500 ml mlieka
100 g masla
5 g vanilkového cukru
Na cesto:

100 g masla
100 g cukru
4 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)
50 ml mlieka
150 g hladkej múky
štipka soli
1 čajová lyžička prášku do pečiva
200 g cukru (na sneh)
100 g mandľových lupienkov
Na náplň:
250 g mascarpone
cukor podľa chuti
Postup:
1. Príprava krému:

V hrnci zmiešajte 2 vajcia, 100 g cukru, 50 g kukuričného škrobu a 500 ml mlieka.
Varíme na nízkej teplote, stále miešajúc, až kým zmes nezhustne. Potom do teplého krému vmiešajte 100 g masla a 5 g vanilkového cukru. Odstavte a nechajte vychladnúť.
2. Príprava cesta:
V mise zmiešajte 100 g masla s 100 g cukru. Žĺtky z 4 vajec dôkladne vmiešajte do maslovo-cukrovej zmesi.

Pridajte 50 ml mlieka, 150 g hladkej múky, štipku soli a 1 čajovú lyžičku prášku do pečiva. Vznikne hladké cesto.
Cesto nalejte do vymastenej formy o veľkosti 24 × 36 cm.
3. Príprava snehovej vrstvy:
Bielky z 4 vajec vyšľahajte so štipkou soli do tuhého snehu. Postupne pridávajte 200 g cukru a šľahajte 5–8 minút, kým nevznikne pevná hmoja.

Sneh rovnomerne naneste na cesto vo forme a posypte mandľovými lupienkami. Pečte v predhriatej rúre na 150 °C približne 35 minút, až kým nebude povrch zlatistý.
Nechajte vychladnúť a potom opatrne vyberte z formy.
4. Plnenie koláča:

Koláč rozrežte na dve rovnaké časti. Mascarpone vyšľahajte s trochou cukru, kým nevznikne krémová hmota.
Postupne vmiešajte pripravený krém, stále šľahajúc. Krém naneste na jednu časť koláča pomocou cukrárskeho vrecka.
Na vrch položte druhú časť koláča a nechajte odležať v chladničke minimálne 2 hodiny.


















