Španielsky jablkový koláč z panvice: Vezmite 3 jablká, 1 vajce a urobte dezert, ktorý pobláznil celý svet!

Tento jednoduchý dezert sa stal obľúbeným nielen v španielskych domácnostiach, ale aj u milovníkov rýchlych a nenáročných receptov po celom svete.

Ak máte chuť na niečo sladké, no nechce sa Vám zapínať rúru, tento španielsky jablkový koláč z panvice je presne to, čo hľadáte.

 

 

Pripravuje sa z bežných surovín, ktoré má doma takmer každý, a navyše na jeho výrobu potrebujete len jedno vajíčko a pár minút času.

Výsledkom je jemný, voňavý a šťavnatý koláč s karamelizovanými jablkami, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku.

Tento jednoduchý dezert sa stal obľúbeným nielen v španielskych domácnostiach, ale aj u milovníkov rýchlych a nenáročných receptov po celom svete.

Stačí Vám len panvica, pár surovín a chuť experimentovať – a o chvíľu máte na stole dokonalý koláč, ktorý poteší celú rodinu.

Ako pripraviť španielsky jablkový koláč?

 

 

Ingrediencie:

(na panvicu s priemerom cca 24 cm)

2–3 jablká (najlepšie kyslasté, napr. Jonagold, Idared)

1 vajíčko

4 PL kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

100 ml mlieka

4 PL hladkej múky

1 ČL prášku do pečiva

1 PL masla (na panvicu)

štipka soli

škorica podľa chuti

Postup prípravy

1. Príprava jabĺk

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na drobné kocky.

 

 

Ak ich chcete mať jemne karamelizované, môžete ich krátko orestovať na panvici s lyžicou masla a 1 lyžicou cukru, kým nezmäknú a nezačnú zlátnuť.

Potom ich odložte bokom.

2. Príprava cesta

V miske rozšľahajte vajíčko s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny.

Pridajte mlieko, štipku soli, preosiatu múku a prášok do pečiva.

Všetko premiešajte, aby vzniklo hladké, polotekuté cesto – konzistenciou by malo pripomínať palacinkové.

 

 

3. Pečenie na panvici

Na panvici (s nepriľnavým povrchom) rozohrejte maslo a rozložte pripravené jablká do rovnomernej vrstvy.

Posypte ich troškou škorice podľa chuti. Nalejte na ne cesto a prikryte pokrievkou.

Koláč pečte na miernom ohni 10–12 minút, kým spodná strana krásne nezhnedne a vrch sa takmer nezatiahne.

Potom ho opatrne prevráťte – najlepšie pomocou taniera alebo pokrievky – a pečte ešte 5–6 minút z druhej strany.

4. Podávanie

 

 

Hotový koláč nechajte chvíľu vychladnúť, potom ho preklopte na tanier tak, aby jablká boli navrchu.

Môžete ho posypať práškovým cukrom alebo podávať s lyžičkou jogurtu, šľahačky či vanilkovej zmrzliny.

Tipy na vylepšenie

Ak chcete bohatšiu chuť, pridajte do cesta lyžicu kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Namiesto jablkovej vrstvy môžete použiť aj hrušky, slivky alebo broskyne.

Pre karamelový efekt nasypte na panvicu pred jablkami 1–2 lyžice cukru a nechajte ho mierne skaramelizovať.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes