Zobrala som len mlieko, kefír a o teraz mám v chladničke domáci syr lepší ako z obchodu: Pripravený behom chvíľky!

Potrebujete len mlieko a kefír. Kombinácia, vďaka ktorej si pripravíte ten najlepší domáci syr!

Ak patríte k ľuďom, ktorí si radi pripravujú jedlo doma a nedajú dopustiť na domáce potraviny, máme pre vás skvelý tip z youtube na výrobu fantastického domáceho syra.

 

 

Potrebujete k tomu len 2 suroviny a prípravu zvládne aj úplný začiatočník!

Ako pripraviť domáci syr?

Potrebujeme:

3,5 l plnotučného mlieka

 

 

500 ml kefíru

Postup:

Do hrnca si nalejeme všetko mlieko a privedieme do varu.

Do vriaceho mlieka potom nalejeme kefír a dobre premiešame.

 

 

Povaríme za občasného miešania asi 1,5 minúty a potom odstavíme a necháme cez noc vychladnúť.

Ráno uvidíte, koľko syrovej hmoty sa vytvorilo.

Túto hmotu preložíme do sitka, ktoré si vopred pokryjeme kusom gázy alebo použijeme špeciálne vrecko pre tento účel.

 

 

Zalejeme zvyškom srvátky a zavesíme na 4 – 5 hodín, aby syr odkvapkal. Potom ho zvesíme a dáme na 2 – 3 hodiny do chladničky.

Syr môžeme takisto navrstviť rovno do sitka, ako v postupe na videu.

Lyžicou ho uhladíme, zvyšné mlieko dáme ešte zovrieť a zvyšky hrudiek pridáme do sitka.

 

 

Prikryjeme fóliou, zaťažíme a necháme stáť 4 hodiny pri izbovej teplote. Potom vložíme ešte na 2 hodiny do chladničky.

Vyberieme syr z formy a môžeme podávať.

Prajeme dobrú chuť!

TIP:

Ak chcete, aby bol váš syr kvalitnejší, použite na jeho výrobu domáce plnotučné mlieko.

Video postup:

 

 

 

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes