Ak máte radi jednoduché, no efektné recepty, ktoré vyzerajú ako z profesionálnej pekárne, tieto slimáky z lístkového cesta plnené mletým mäsom si určite zamilujete.

Príprava je rýchla, nenáročná a vďaka malému triku s kuchynskou mriežkou na pečenie dosiahnete dokonale rovnomerné kúsky s krásnym, špirálovitým vzorom.
Výsledkom sú chrumkavé, voňavé slimáky, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach – ideálne ako občerstvenie pre návštevu, na večeru alebo ako originálne slané pečivo na párty.
Ako pripraviť lístkové cesto plnené mletým mäsom?
Ingrediencie (na približne 12–14 kusov)

1 balenie lístkového cesta (približne 400 g) – rozvaľkané do obdĺžnika
300 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového alebo zmesi)
1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná
2 strúčiky cesnaku, pretlačené
1 PL horčice (voliteľné, pre výraznejšiu chuť)

2 PL paradajkového pretlaku alebo kečupu
1 ČL sladkej papriky
½ ČL mletej rasce
soľ a čierne korenie podľa chuti
trochu oleja na opraženie
1 vajce na potretie (alebo mlieko, ak nechcete použiť vajce)
sezamové semienka, čierna rasca alebo sušené bylinky na posyp
Postup krok za krokom
1. Príprava náplne

Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte nadrobno nasekanú cibuľu. Restujte ju dozlatista, potom pridajte mleté mäso. Spolu opekajte, kým sa mäso rozpadne a zmení farbu.
Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, horčicu a koreniny. Duste asi 5–7 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec nechajte zmes úplne vychladnúť, aby pri kontakte s cestom neroztopila maslo a cesto sa nelámalo.
2. Príprava cesta a tvarovanie pomocou mriežky

Rozložte lístkové cesto na pomúčenú dosku alebo priamo na papier na pečenie. Rovnomerne naň rozotrite vychladnutú mäsovú zmes – nechajte asi 1 cm voľný okraj po obvode.
Potom na povrch mäsa položte kovovú mriežku na pečenie (napr. z rúry alebo menšiu, ktorá vytvára mriežkový vzor).
Jemne ju pritlačte a nožom prejdite cez mriežku – takto vytvoríte rovnomerné pásiky po celej ploche cesta s náplňou.
3. Tvarovanie slimákov

Jednotlivé pásiky opatrne zrolujte od jedného konca po druhý do tvaru špirálky – slimáka. Ak sa trochu rozvíjajú, môžete ich prichytiť špáradlom alebo jemne pritlačiť koniec cesta.
4. Pečenie
Slimáky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom (alebo mliekom) a posypte semienkami či bylinkami.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C (horný/dolný ohrev) približne 18–22 minút, kým sú krásne zlatisté a chrumkavé.
Tipy na vylepšenie

Do mäsovej zmesi môžete pridať najemno nastrúhaný syr, kukuricu, nadrobno nakrájané olivy alebo chilli, ak máte radi pikantné chute.
Pre vegetariánsku verziu nahraďte mäso zmesou šampiňónov, cibule a syra.
Slimáky chutia výborne aj studené – sú ideálne na cesty, piknik či do lunchboxu.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















