Máte lístkové cesto, mleté ​​mäso a kuchynskú mriežku? Nikto neuhádne, ako ste to pripravili!

Príprava je rýchla, nenáročná a vďaka malému triku s kuchynskou mriežkou na pečenie aj oku lahodiace.

Ak máte radi jednoduché, no efektné recepty, ktoré vyzerajú ako z profesionálnej pekárne, tieto slimáky z lístkového cesta plnené mletým mäsom si určite zamilujete.

 

 

Príprava je rýchla, nenáročná a vďaka malému triku s kuchynskou mriežkou na pečenie dosiahnete dokonale rovnomerné kúsky s krásnym, špirálovitým vzorom.

Výsledkom sú chrumkavé, voňavé slimáky, ktoré sa doslova rozplývajú v ústach – ideálne ako občerstvenie pre návštevu, na večeru alebo ako originálne slané pečivo na párty.

Ako pripraviť lístkové cesto plnené mletým mäsom?

Ingrediencie (na približne 12–14 kusov)

 

 

1 balenie lístkového cesta (približne 400 g) – rozvaľkané do obdĺžnika

300 g mletého mäsa (hovädzieho, bravčového alebo zmesi)

1 malá cibuľa, nadrobno nasekaná

2 strúčiky cesnaku, pretlačené

1 PL horčice (voliteľné, pre výraznejšiu chuť)

 

 

2 PL paradajkového pretlaku alebo kečupu

1 ČL sladkej papriky

½ ČL mletej rasce

soľ a čierne korenie podľa chuti

trochu oleja na opraženie

1 vajce na potretie (alebo mlieko, ak nechcete použiť vajce)

sezamové semienka, čierna rasca alebo sušené bylinky na posyp

Postup krok za krokom

1. Príprava náplne

 

 

Na panvici rozohrejte trochu oleja a pridajte nadrobno nasekanú cibuľu. Restujte ju dozlatista, potom pridajte mleté mäso. Spolu opekajte, kým sa mäso rozpadne a zmení farbu.

Pridajte cesnak, paradajkový pretlak, horčicu a koreniny. Duste asi 5–7 minút, aby sa chute spojili. Nakoniec nechajte zmes úplne vychladnúť, aby pri kontakte s cestom neroztopila maslo a cesto sa nelámalo.

2. Príprava cesta a tvarovanie pomocou mriežky

 

 

Rozložte lístkové cesto na pomúčenú dosku alebo priamo na papier na pečenie. Rovnomerne naň rozotrite vychladnutú mäsovú zmes – nechajte asi 1 cm voľný okraj po obvode.

Potom na povrch mäsa položte kovovú mriežku na pečenie (napr. z rúry alebo menšiu, ktorá vytvára mriežkový vzor).

Jemne ju pritlačte a nožom prejdite cez mriežku – takto vytvoríte rovnomerné pásiky po celej ploche cesta s náplňou.

3. Tvarovanie slimákov

 

 

Jednotlivé pásiky opatrne zrolujte od jedného konca po druhý do tvaru špirálky – slimáka. Ak sa trochu rozvíjajú, môžete ich prichytiť špáradlom alebo jemne pritlačiť koniec cesta.

4. Pečenie

Slimáky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným vajíčkom (alebo mliekom) a posypte semienkami či bylinkami.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C (horný/dolný ohrev) približne 18–22 minút, kým sú krásne zlatisté a chrumkavé.

Tipy na vylepšenie

 

 

Do mäsovej zmesi môžete pridať najemno nastrúhaný syr, kukuricu, nadrobno nakrájané olivy alebo chilli, ak máte radi pikantné chute.

Pre vegetariánsku verziu nahraďte mäso zmesou šampiňónov, cibule a syra.

Slimáky chutia výborne aj studené – sú ideálne na cesty, piknik či do lunchboxu.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes