Keď spom počas prvej vlny pandémie hľadala recept na domáci chlebík, tento recept ma veľmi zaujal.

Skúsila som ho a odvtedy pečiem každý druhý deň.
Chlebík je ohromne rýchly, chrumkavý a vynikajúci a to aj bez dlhého kysnutia.
Stačí, keď ho necháte odpočinúť kým sa zohreje rúra!
Ako pripraviť nekysnutý chlebík?
Potrebujeme:

1 kg múka hladká
600 ml vlažná voda
40 g droždie
1 PL soľ
1 ČL cukor práškový
rasca celá
1 ČL korenie čierne mleté
Postup:
Zo všetkého najskôr si pripravíme kvások.

Klasicky to urobíme z droždia, práškového cukru a teplej vody.
Kvások necháme asi 15 minút narásť.
Zatiaľ si spracujeme v samostatnej miske suché prísady – 800 g hladkej múky (zvyšok použijeme na podsypávanie), soľ, a čierne korenie.

Do ďalšej samostatnej misky nalejeme vlažnú vodu a pomaly do nej primiešame hotový kvások.
Do tejto zmesi potom postupne lyžicou primiešavame mix suchých prísad.
Cesto miesime, kým sa cesto neprilepuje o misku.

Konzistencia cesta je podobná ako cesto na langoše.
Keďže z tohto množstva prísad nám vyjdú dva krásne bochníky chleba, cesto rozdelíme na dve časti.

Dosku na vaľkanie si posypeme zvyšnou hladkou múkou a oba bochníky spracujeme do požadovaného tvaru.
Na plechy si položíme papier na pečenie.
Hotové a na jemno spracované bochníky uložíme na oba plechy a na cca 15 – 20 minút necháme pod suchou utierkou odležať.
Zatiaľ si rozohrejeme rúru na 220 stupňov.

Keď je rúra pripravená a horúca, odkryjeme utierku, chlieb potrieme po celom povrchu vlažnou vodou rozmiešanou s trochou soli, posypeme rascou a dáme do rúry na presne 30 minút.
Ja zvknem vrch chlebíka aj narezať, ale to je len estetická vec.
Po vytiahnutí nezabudnite kôrku chlebíku opäť potrieť vlažnou vodou zmiešanou s trochou soli – udrží to tak kôrku chrumkavú čo najdlhšie.

Chlebík je vynikajúci, rýchly a v týchto ťažkých časoch sa tento recept hodí do každej rodiny.
Nemusíte tak často chodiť kupovať pečivo, tento chlebík je do hodinky na stole – krásne voňavý, chrumkavý a chutný.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















