Gaštanový krémeš: Každú jeseň robím tento neskutočne jemný koláč s piškótou gaštanovým krémom a šľahačkou!

Najlepší dezert celej jesene je jednoznačne gaštanový krémeš.

Jeseň je obdobím, keď vôňa gaštanov, škorice a čokolády napĺňa kuchyňu teplom a nostalgiou.

 

 

Ak hľadáte dezert, ktorý spája jemnosť, krémovosť a bohatú chuť gaštanov, gaštanový krémeš je tou pravou voľbou.

Tento recept v sebe ukrýva kombináciu nadýchaného kakaového korpusu, lahodného gaštanového krému a ľahkej šľahačky – dokonalý dezert k nedeľnej káve alebo sviatočnému stolu.

Ako pripraviť gaštanový krémeš?

Ingrediencie

Na piškótový korpus:

 

 

6 vajec

6 polievkových lyžíc cukru

2 polievkové lyžice oleja

6 polievkových lyžíc hladkej múky

½ balenia prášku do pečiva

3 polievkové lyžice kakaového prášku

Na gaštanový krém:

1 čajová lyžička vanilkového pudingu

3 dl mlieka

Cukor podľa chuti

 

 

20 dkg margarínu (alebo masla)

10 dkg práškového cukru

40 dkg gaštanovej pasty

2 polievkové lyžice rumovej arómy

3 dl šľahačky (na vrchnú vrstvu)

Na ozdobu:

Strúhaná čokoláda

Postup prípravy

1. Príprava piškótového korpusu

 

 

Najskôr si pripravte korpus, ktorý bude tvoriť základ dezertu. Žĺtky vymiešajte s cukrom do svetlej peny. Keď hmota zosvetlie a zdvojnásobí svoj objem, pomaly prilejte olej a ďalej miešajte.

V samostatnej miske zmiešajte suché suroviny – múku, prášok do pečiva a kakao.

Túto zmes postupne pridajte k žĺtkovej pene a premiešajte do hladka. Nakoniec opatrne primiešajte tuhý sneh z bielkov – odporúča sa miešať stierkou, aby cesto ostalo nadýchané.

Hotové cesto vlejte do formy s rozmermi približne 32 × 22 cm, ktorú vysteliete papierom na pečenie alebo jemne vymastíte a vysypete múkou.

 

 

Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 20–25 minút, kým korpus nie je pružný na dotyk.

Po upečení ho nechajte úplne vychladnúť.

2. Príprava gaštanového krému

V malom množstve mlieka rozmiešajte vanilkový pudingový prášok, zvyšok mlieka priveďte do varu a uvarte hustý puding. Po uvarení ho nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

V miske vymiešajte margarín (alebo maslo) s práškovým cukrom do peny. Potom pridajte gaštanovú pastu a rumovú arómu, ktoré dodajú krému výraznú arómu a hladkú textúru.

 

 

Nakoniec pridajte vychladnutý puding a všetko spolu dôkladne vyšľahajte do jemného, nadýchaného krému.

3. Zostavenie dezertu

Na vychladnutý korpus rovnomerne rozotrite pripravený gaštanový krém. Dajte ho na chvíľu stuhnúť do chladničky, aby sa vrstvy lepšie spojili.

Medzitým vyšľahajte smotanu na šľahanie do pevnej, nadýchanej konzistencie. Tú potom rozotrite na vrstvu gaštanového krému.

Na záver posypte dezert strúhanou čokoládou – môžete použiť horkú, mliečnu alebo kombináciu oboch druhov podľa chuti.

4. Chladenie a servírovanie

 

 

Gaštanový krémeš nechajte niekoľko hodín chladiť v chladničke, ideálne aspoň 4 hodiny, aby sa chute prepojili a krém spevnil. Pred servírovaním ho nakrájajte na úhľadné kocky alebo obdĺžniky.

Tipy na dokonalý výsledok

Ak máte radi výraznejšiu chuť rumu, môžete namiesto arómy použiť malú dávku pravého tmavého rumu.

Namiesto margarínu možno použiť maslo pre jemnejšiu a plnšiu chuť.

 

 

Gaštanovú pastu je vhodné pred použitím nechať chvíľu pri izbovej teplote, aby sa s ňou lepšie pracovalo.

Pre slávnostnejší vzhľad môžete vrch dezertu ozdobiť hoblinkami čokolády, kúskami kandizovaných gaštanov alebo ľahkým kakaovým posypom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes