Len mlieko a Salko! Najchutnejší dezert za 5 minút, bez rúry, múky a želatíny!

Ak máte chuť na jemný, krémový a lahodne sladký dezert, ale nechce sa Vám zapínať rúru ani tráviť hodiny v kuchyni, tento recept si zamilujete!

 

 

Stačia Vám len základné ingrediencie, ktoré má väčšina domácností stále po ruke – mlieko, kondenzované mlieko, kukuričný škrob, vanilka a kúsok masla.

Výsledkom je krémový dezert s chuťou pripomínajúcou jemný puding alebo flan, ktorý zvládnete pripraviť doslova za pár minút.

Prečo si tento dezert zamilujete?

Bez pečenia, múky a želatíny – všetko sa pripraví len na sporáku.

Rýchly a jednoduchý recept – hotový za 5–10 minút.

Jemná a krémová konzistencia – ideálna pre deti aj dospelých.

Univerzálny základ – môžete ho podávať samostatne, s ovocím, kakaom či čokoládovou polevou.

Ako pripraviť dezert z mlieka a Salka?

 

 

Ingrediencie:

1 liter mlieka

200 ml Salka

150 g kukuričného škrobu (Maizena)

5 g vanilkového cukru (alebo pár kvapiek vanilkovej esencie)

20 g masla

Postup prípravy:

Príprava zmesi:

 

 

Do hrnca nalejte asi 800 ml mlieka a pridajte kondenzované mlieko, vanilkový cukor a maslo.

Začnite zohrievať na miernom ohni, kým sa maslo úplne nerozpustí.

Rozmiešanie škrobu:

V samostatnej miske zmiešajte zvyšných 200 ml mlieka s kukuričným škrobom.

Dôkladne premiešajte, aby nezostali hrudky.

Zahustenie:

 

 

Keď sa mliečna zmes začne zohrievať, pomaly do nej prilievajte škrobovú zmes za stáleho miešania metličkou.

Miešajte nepretržite, kým krém nezhustne – trvá to približne 4–5 minút.

Dozretie krému:

Keď zmes dosiahne hladkú, hustú pudingovú konzistenciu, odstavte ju z ohňa a nechajte pár minút vychladnúť.

Formovanie:

 

 

Krém nalejte do misiek, pohárov alebo formy vystlanej fóliou.

Uhlaďte povrch a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložte do chladničky aspoň na 1 hodinu.

Podávanie a tipy:

Pred podávaním môžete dezert posypať kakaom, škoricou, kokosom alebo strúhanou čokoládou.

Výborne chutí aj s karamelovou alebo ovocnou polevou.

Ak chcete ešte bohatšiu chuť, pridajte do horúcej zmesi čajovú lyžičku masla navyše pre extra lesklý povrch.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes