Super elastické kysnuté cesto: Vďaka tajnej prísade z neho pripravíte všetko od buchiet, cez pizzu až po luxusné záviny!

Dokonale mäkké, pružné a voňavé cesto je srdcom mnohých domácich jedál – od nadýchaných žemlí a pizze až po sladké buchty či slané rožky.

 

 

Mnoho gazdiniek má svoje „tajné“ recepty, ktoré si odovzdávajú z generácie na generáciu.

Dnes Vám predstavím odskúšaný univerzálny recept na elastické kysnuté cesto, ktoré sa vždy podarí – či už ho použijete na slano alebo na sladko.

A pridáme aj tajný trik, vďaka ktorému bude cesto extra pružné a jemné, ako z francúzskej pekárne.

Tajomstvo dokonalého kysnutého cesta

 

 

Kysnuté cesto je živý organizmus – doslova. Kvasnice potrebujú čas, teplo a trošku lásky, aby vytvorili ľahkú a nadýchanú štruktúru. Základ tvorí múka, tekutina, tuk a cukor či soľ podľa použitia.

No tajomstvo toho „dokonalého“ cesta spočíva v rovnováhe týchto surovín a v jednej nečakanej prísade – jogurte.

Áno, obyčajný biely jogurt dodá cestu vláčnosť, elasticitu a jemnú kyselkavú chuť. Jogurt reaguje s lepkom, vďaka čomu sa cesto lepšie spracúva, netrhá a po upečení zostáva mäkké dlhšie ako bežné kysnuté cestá.

Ako pripraviť univerzálne elastické kysnuté cesto?

 

 

Prísady:

500 g polohrubej múky (alebo hladkej na jemnejšie cesto)

1 kocka čerstvého droždia (42 g) alebo 7 g sušeného droždia

250 ml vlažného mlieka

2 polievkové lyžice bieleho jogurtu (tajná prísada)

1 celé vajce

1 čajová lyžička cukru (na aktiváciu droždia)

1 čajová lyžička soli

3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo olivového)

1 polievková lyžica rozpusteného masla (na záver pri spracovaní)

Postup prípravy:

 

 

1. Príprava kvásku

Do malej misky nalejte vlažné mlieko (nie horúce – optimálne 35–37 °C), pridajte cukor a rozdrobené droždie. Jemne premiešajte a nechajte postáť približne 10 – 15 minút, kým na povrchu nezačne vznikať pena.

2. Základ cesta

Do veľkej misy nasypte múku, pridajte soľ, vajce, jogurt a olej. Prilejte kvások a začnite miesiť (ručne alebo s hákmi v kuchynskom robote).

3. Miesenie

 

 

Miešajte, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého, pružného cesta. Ak je cesto príliš tuhé, pridajte lyžicu mlieka; ak sa lepí, dosypte trochu múky. Cesto by malo byť mäkké, jemne sa odlepovať od misy a rúk.

Na záver zapracujte rozpustené maslo – dodá mu vláčnosť a krásny lesk.

4. Kysnutie

Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť približne 60 – 90 minút na teplom mieste, kým zdvojnásobí svoj objem.

Tajný tip: Ak chcete extra jemnú textúru, po 45 minútach cesto jemne „premiesite“ a necháte ešte raz podkysnúť – takto sa v ňom rovnomerne rozloží vzduch.

Využitie univerzálneho cesta

 

 

Toto cesto je skutočne univerzálne – môžete ho prispôsobiť podľa potreby:

Na sladko:

Pridajte 2 – 3 lyžice cukru a trochu vanilkového extraktu.

Použite na buchty, záviny, škoricové hniezda, dukátové buchtičky alebo koláče.

Na slano:

Znížte množstvo cukru a pridajte sušené bylinky, strúhaný syr či cesnak.

Vhodné na pizzu, rožky, žemle, langoše alebo plnené slané koláče.

Tajná prísada – biely jogurt

 

 

Jogurt je kľúčom k vláčnemu a pružnému cestu.

Obsahuje prirodzené kyseliny, ktoré zjemňujú lepok.

Udržiava cesto vláčne aj po upečení – nestvrdne tak rýchlo.

Pomáha rovnomernému kysnutiu a zlepšuje chuť.

Alternatívne možno použiť aj kefír alebo smotanu na pečenie, ak jogurt nemáte po ruke.

Tipy na záver

Vždy používajte vlažné suroviny – studené spomalia kysnutie.

Cesto prikrývajte len jemne, aby malo priestor „dýchať“.

Ak ho chcete použiť neskôr, môžete ho po prvom vykysnutí zmraziť – po rozmrazení ho len nechajte znova podkysnúť.

Na lesklý povrch upečeného cesta použite vajce rozšľahané s kvapkou mlieka.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes