Domáce maslo je jednou z tých vecí, ktoré znejú zložito – až kým ich človek nevyskúša.

V skutočnosti však na jeho prípravu potrebujete len jedinú prísadu – kvalitnú smotanu na šľahanie – a pár minút času.
Výsledkom je čerstvé, jemné a voňavé maslo bez konzervantov či prídavných látok, ktoré prekoná chuť väčšiny kupovaných výrobkov.
Okrem toho získate aj vedľajší produkt – cmar, ideálny na palacinky, pečivo či smoothies.

Výroba domáceho masla nie je len jednoduchá, ale aj ekonomická a ekologická – viete presne, čo konzumujete, a z jedného procesu využijete všetko do poslednej kvapky.
Ako vyrobiť domáce maslo?
Vyskúšajte tento recept a vyrobte si doma vlastné chutné maslo.
Postup je veľmi jednoduchý a vyjde vás to lacnejšie!

Potrebujeme:
2 l smotany (30%)
Ďalej budeme potrebovať:
Šľahač
Voliteľné:
Štipka soli
Postup:
Do veľkej misky vylejeme smotanu.

Začneme ju šľahať mixérom.
Najprv šľaháme na nižších otáčkach.
Keď hmota začne naberať na objeme.
Šľahanie zrýchlime.
Nahromadenú šľahačku z okrajov hrnca odstránime zo strán do stredu nádoby.
Počas šľahania sa musí hmota oddeliť od tekutiny.
Nadbytočnú tekutinu precedíme cez sitko do pripravenej misky.
Potom hmotu v sitku namočíme do nádoby so studenou vodou.
Dobre prepláchneme.
Pomocou rúk z nej dôkladne vytlačíme zvyšnú tekutinu.
Maslo si vytvarujeme do požadovaného tvaru.

Položíme ho na potravinovú fóliu, obalíme.
Vložíme do chladničky na jednu hodinu.
Po stuhnutí je lahodné domáce maslo pripravené k použitiu.
Z dvoch litrov smotany získame 770 gramov masla.
Dobrú chuť!
Okrem masla si môžete pripraviť aj vynikajúci domáci syr

Vynikajúci recept na domáci syr len z 2 prísad, bez syridla a s naozaj rýchlou prípravou.
Všetko potrebné máte doma.
Potrebujeme:
2 litre mlieka s vyšším percentom tuku
60 ml octu
Kvapku citrónovej šťavy (nie je to nutné, syr sa vydarí aj bez toho)
Podľa chuti soľ a korenie
Ak máte radi slanejší syr, pridajte viac soli a ak si nie ste istí, môžete ju pridať neskôr do srvátky.
Postup:
Do hrnca nalejeme mlieko.

Nepoužívajte mlieko s dlhou trvanlivosťou, ideálne je použiť čo najčerstvejšie mlieko.
Pridáme soľ a dobre rozmiešame.
Mlieko zahrievame za stáleho miešania.
Mlieko sa ale nesmie variť, keď sa objavia bubliny vypneme plameň.
Pridáme ocot a ak chcete, aj kvapku citrónovej šťavy a miešame – môžete vidieť, ako sa oddeľuje srvátka.
Teraz si pripravíme sitko a vyložte ho gázou.
Nalejeme obsah hrnca a vytlačíme čo najviac tekutiny, gázu pevne stočíme a tekutinu vytláčame aj lyžicou.
Dobre zaťažíme a necháme v chladničke aspoň 1 hodinu.
Potom môžeme ochutnať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Video návod nájdete TU.
https://www.youtube.com/watch?v=oIDZzA5XXYU
























