Bombastické domáce cukríky s vitamínom C: Už nekupujem drahé sladkosti v obchode – toto deti doslova zbožňujú!

Mamičky, nekupujte drahé sladkosti v obchode - toto deti doslova zbožňujú!

Ak máte chuť na niečo sladké, svieže a zároveň prospešné pre imunitu, tieto domáce cukríky s vitamínom C sú výbornou voľbou.

 

 

Pripravujú sa z bežne dostupných surovín, neobsahujú umelé farbivá ani konzervanty, a môžete si ich prispôsobiť podľa vlastnej chuti.

Ich základ tvoria pomarančová a citrónová šťava – prirodzené zdroje vitamínu C – a vďaka škrobu získajú príjemne mäkkú, želé konzistenciu.

Ako pripraviť vitamínové cukríky?

Suroviny

Na cukríkovú hmotu:

380 ml vody

300 g kryštálového cukru

 

 

250 ml pomarančovej šťavy (pri použití sladkého džúsu odporúča sa znížiť množstvo cukru asi o 50–80 g)

140 g kukuričného škrobu

3–4 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy

Na obalenie:

3 polievkové lyžice kukuričného škrobu

1 polievková lyžica práškového cukru

Postup prípravy

1. Príprava škrobovej zmesi

 

 

Do menšej misky nalejte asi 100 ml vody a pridajte kukuričný škrob (140 g).

Dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky. Odložte bokom – túto zmes použijete neskôr na zahustenie cukríkov.

2. Varenie sirupu

V stredne veľkom hrnci zmiešajte zvyšok vody (280 ml) s cukrom a pomarančovou šťavou. Za stáleho miešania priveďte k varu a varte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

 

 

Potom pridajte citrónovú šťavu a znížte teplotu na stredný stupeň.

3. Zahustenie

Do horúcej zmesi pomaly prilievajte pripravenú škrobovú zmes a neustále miešajte metličkou, aby sa všetko spojilo.

Miešajte trpezlivo – hmota začne postupne hustnúť a meniť sa na lesklý, mierne priehľadný gél.

Keď zmes dosiahne konzistenciu hustého pudingu, odstavte ju z ohňa.

4. Tvarovanie a tuhnutie

 

 

Zmes nalejte do formy vystlanej papierom na pečenie (napr. obdĺžniková nádoba s výškou 2–3 cm).

Povrch zarovnajte stierkou.

Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote a následne vložte do chladničky aspoň 6 hodín, ideálne cez noc.

5. Krájanie a obaľovanie

V malej miske premiešajte 3 PL kukuričného škrobu a 1 PL práškového cukru.

Stuhnutú hmotu vyklopte na dosku, odstráňte papier a nakrájajte na malé kocky alebo pásiky. Každý kúsok obalte v zmesi škrobu a cukru, aby sa nelepili.

Uchovávanie a tipy

 

 

Hotové cukríky skladujte v uzatvárateľnej nádobe na suchom a chladnom mieste.

Vydržia približne 7–10 dní.

Ak chcete zvýšiť dávku vitamínu C, môžete do vychladnutej hmoty (keď už nie je horúca) pridať vitamín C prášok (kyselinu askorbovú) – asi ½ čajovej lyžičky.

Experimentujte s príchuťami – namiesto pomarančovej šťavy skúste grep, mandarínku alebo malinový džús.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes