Mladí dnes pred týmto druhom mäsom utekajú a je to veľká chyba: Skutočný liek na kĺby a kosti!

Ľudia sa tomuto mäsu stále vyhýbajú, je to pritom skutočný liek na kĺby a kosti

Tento druh mäsa dnes vôbec nepatrí medzi tie populárne a je to veľká škoda.

 

 

Kedysi sa tradične pripravoval v domácnostiach aj stravovacích zariadeniach.

Mali by ste vedieť, že so správnym receptom je nielen veľmi delikátny, ale aj skutočne veľmi zdravý.

Zabudnuté mäso s veľkou hodnotou pre zdravie

Bravčové pľúca, často opomínané a najmä mladšími generáciami považované za menej atraktívne mäso, sú v skutočnosti bohatým zdrojom živín, ktoré môžu výrazne prispieť k zdraviu našich kĺbov a kostí.

Ich výživové hodnoty a zdravotné prínosy sú často podceňované, no v tradičných kuchyniach sa využívali pre svoje liečivé účinky.

Nutričné hodnoty bravčových pľúc

 

 

Bravčové pľúca sú bohaté na bielkoviny, ktoré sú základným stavebným kameňom pre svaly, kosti a spojivové tkanivá.

Okrem toho obsahujú vitamíny skupiny B, železo, zinok a ďalšie minerály, ktoré podporujú celkové zdravie organizmu.

Tieto živiny sú dôležité pre udržanie svalovej hmoty, čo je obzvlášť významné pre starších ľudí, ktorí môžu mať sklony k jej úbytku.

Bravčové pľúca ako prírodný zdroj kolagénu

 

 

Kolagén je kľúčovou zložkou spojivových tkanív, ako sú kosti, chrupavky, šľachy a väzy.

S pribúdajúcim vekom sa jeho množstvo v tele znižuje, čo môže viesť k problémom s kĺbmi a pokožkou.

Bravčové pľúca obsahujú kolagén typu I a II, ktoré sú dôležité pre zdravie kĺbov a chrupaviek.

Konzumácia pľúc môže prispieť k obnove týchto tkanív a zmierniť príznaky ako bolesť či stuhnutosť kĺbov.

Ako pripraviť vynikajúce bravčové pľúcka na smotane?

 

 

Ingrediencie:

1 kg bravčových pľúc

2 mrkvy

1 petržlen

1 menší zeler

2 cibule

3 PL múky

2 PL masti

0,5 l kyslej smotany

horčica, ocot, cukor podľa chuti

bobkový list, čierne korenie, soľ

Postup:

Pľúca dôkladne umyte a vložte do vriacej slanej vody.

Pridajte celé čierne korenie, bobkový list, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler.

 

 

Varte na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým pľúca nezmäknú.

Uvarené pľúca vyberte, nakrájajte na drobné kúsky.

V hrnci rozpustite masť, pridajte múku a pripravte zápražku.

Postupne prilievajte vývar z pľúcok, miešajte, až vznikne hladká omáčka.

 

 

Pridajte horčicu, ocot, cukor, nakrájané pľúcka, soľ a korenie podľa chuti.

Na záver vmiešajte kyslú smotanu a krátko prevarte.

Podávajte s knedľou alebo cestovinami.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes