Štrúdľa, ktorú budete robiť stále dokola: Lístkové nechajte v obchode, cesto z tvarohu nemá páru!

Predstavujeme tvarohové cesto bez droždia, ktoré je hotové za pár minút a výsledok je neuveriteľne jemný, krehký a lahodný.

Ak milujete vôňu čerstvo upečenej domácej štrúdle, ale nechce sa Vám čakať na kysnutie cesta, tento recept bude pre Vás ako stvorený.

 

 

Predstavujeme tvarohové cesto bez droždia podľa kanálu Katka My Irish Life, ktoré je hotové za pár minút a výsledok je neuveriteľne jemný, krehký a lahodný.

V spojení s bohatou jablkovo–orechovou náplňou dostanete dezert, ktorý sa v rodine stane stálicou – presne taký, ktorý budete robiť stále dookola.

Ako pripraviť štrúdľu z tvarohového cesta?

Ingrediencie

Na cesto:

250 g polohrubej múky

250 g zmäknutého masla

250 g tučného tvarohu

Štipka soli

Na náplň:

 

 

12 stredne veľkých jabĺk

150 g kryštálového cukru

50 g strúhanky

70 g hrozienok (namočených 24 hodín v rume)

120 g vlašských orechov

1 vajíčko (na potretie)

Mletá škorica podľa chuti

Postup prípravy

1. Pripravte cesto:

 

 

V mise zmiešajte polohrubú múku, zmäknuté maslo, tvaroh a štipku soli.

Rukami spracujte hladké, mäkké cesto – nemalo by sa lepiť, ale zároveň má byť pružné.

Cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať 20–30 minút v chladničke.

2. Pripravte jablkovú náplň:

Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nastrúhajte nahrubo.

 

 

V mise ich premiešajte s cukrom, škoricou, hrozienkami (je dobré si ich vopred namočiť do vody) a nasekanými orechmi.

Nechajte pár minút odstáť, aby sa chute prepojili.

3. Tvarovanie štrúdle:

Odpočinuté cesto rozdeľte na tri rovnaké časti.

 

 

Každú časť vyvaľkajte na tenký obdĺžnik (asi 0,5 cm hrubý) na jemne pomúčenej doske.

Cesto posypeme strúhankou.

Na cesto rozprestrite náplň, nechajte voľné okraje (asi 2 cm) a opatrne zrolujte do závinu.

Okraje jemne pritlačte, aby počas pečenia náplň nevytekala.

4. Pečenie:

Štrúdle preneste na plech vystlaný papierom na pečenie.

 

 

Potrite ich rozšľahaným vajíčkom, aby získali krásnu zlatistú farbu.

Pečte v predhriatej rúre na 180 °C (horný a dolný ohrev) približne 35 – 40 minút, kým štrúdľa nie je zlatohnedá a chrumkavá.

5. Servírovanie:

Po upečení nechajte štrúdľu mierne vychladnúť, potom ju posypte práškovým cukrom.

Podávajte ju ešte teplú, ideálne s kopčekom vanilkovej zmrzliny alebo s domácim vanilkovým krémom.

Tipy na dokonalú štrúdľu

Ak chcete cesto ešte krehkejšie, pridajte 1 lyžicu kyslej smotany.

Pre výraznejšiu chuť použite orechy jemne opražené na panvici.

Namiesto jabĺk môžete použiť aj hrušky, slivky alebo tvarohovo-makovú plnku.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes