Žiadna múka, žiadny cukor! Ovsené vločky, jablko a banán: Zdravý recept na výborný koláč!

Je ideálny na raňajky, desiatu či poobedný snack – a jeho príprava je rýchla, jednoduchá a bez výčitiek svedomia.

V dnešnej dobe, keď sa mnohí snažia znížiť príjem rafinovaného cukru a múky, sa tento banánovo-ovsený koláč bez múky a cukru stáva dokonalou voľbou pre tých, ktorí túžia po niečom sladkom, ale zároveň ľahkom a výživnom.

 

 

Je plný prirodzene sladkej chuti banánov, vône škorice, vláčnosti jablka a jemnej čokoládovej arómy. Je ideálny na raňajky, desiatu či poobedný snack – a jeho príprava je rýchla, jednoduchá a bez výčitiek svedomia.

Ako pripraviť zdravý koláč bez cukru a múky?

Ingrediencie

Na cesto:

2 zrelé banány

2 PL hrozienok

2 PL kakaového prášku

2 vajcia

1 ČL prášku do pečiva

 

 

1 šálka (cca 90 g) ovsených vločiek

5 PL bieleho jogurtu alebo kyslej smotany

1 jablko

1 PL tekvicových semienok

2 PL vlašských orechov (posekaných)

1 ČL mletej škorice

Olivový olej (na vymastenie formy)

Na dekoráciu:

 

 

80 g horkej čokolády bez cukru

3 PL horúceho mlieka

Vlašské orechy (na posypanie)

Postup prípravy

1. Príprava banánov

 

 

Nakrájajte 2 zrelé banány na kúsky a rozmixujte ich na hladké pyré. Ak nemáte mixér, môžete ich jednoducho roztlačiť vidličkou – ich prirodzená sladkosť nahradí cukor.

2. Hrozienka

Hrozienka namočte do studenej vody na 15 minút, potom ich sceďte. Zmäknú a v koláči budú pôsobiť šťavnato a sviežo.

3. Cesto

V miske zmiešajte banánové pyré s kakaovým práškom.

Pridajte vajcia a prášok do pečiva, dôkladne premiešajte.

 

 

Postupne pridajte ovsené vločky a jogurt (alebo kyslú smotanu) a miešajte, až kým sa hmota spojí.

Ošúpte jablko, odstráňte jadrovník a nakrájajte na malé kúsky – pridajte do zmesi.

Vmiešajte pripravené hrozienka, tekvicové semienka, vlašské orechy a škoricu.

Zmes by mala byť hustejšia, ale stále mierne vláčna.

4. Pečenie

 

 

Rúru predhrejte na 180 °C (360 °F).

Formu (napr. 20 × 20 cm) jemne vymastite olivovým olejom.

Nalejte cesto do formy a zarovnajte povrch.

Pečte približne 35 minút, kým špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.

Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť na mriežke.

5. Čokoládová poleva

 

 

Rozpustite horkú čokoládu bez cukru vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.

Pridajte horúce mlieko a miešajte, kým vznikne hladká, lesklá zmes.

Polevu nalejte na vychladnutý koláč a rovnomerne rozotrite.

Posypte posekanými vlašskými orechmi pre jemný kontrast chuti a textúry.

6. Servírovanie

 

 

Podávajte koláč nakrájaný na plátky ako ľahký dezert, zdravé raňajky alebo výživnú desiatu. Výborne chutí s bielym jogurtom, šálkou kávy alebo čaju.

Skladovanie

Koláč uchovávajte v uzavretej nádobe v chladničke až 4 – 5 dní. Je ešte lepší na druhý deň, keď sa chute prepoja a koláč získa vláčnu konzistenciu.

Tipy a variácie

Pre viac vláčnosti: pridajte 1 PL jogurtu navyše.

 

 

Pre chrumkavosť: vmiešajte extra lyžicu ovsených vločiek.

Obmena: hrozienka môžete nahradiť sušenými brusnicami alebo nasekanými datľami.

Nutričné vylepšenie: pridajte 1 ČL chia alebo ľanových semienok.

Nutričná hodnota (na 1 plátok, cca 8 porcií)

Kalórie: približne 150 – 180 kcal

Bielkoviny: ~5 g

Tuky: ~7 g

Sacharidy: ~20 g

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes