Originálny recept z roku 1873! Rakúska Sacherova torta: Dezert, ktorý si podmanil svet!

Jediný pravý originál z roku 1873.

V roku 1873 sa vo Viedni konala veľkolepá Svetová výstava, ktorá ukázala svetu nielen technické pokroky monarchie, ale aj jej kulinárske poklady. Medzi nimi vynikala jedna výnimočná torta – Sacherova torta.

 

 

Elegantná, tmavá, s dokonale lesklou čokoládovou polevou a noblesnou jednoduchosťou. Tento dezert sa stal synonymom pre dokonalú rovnováhu medzi kakaovým cestom, marhuľovým džemom a čokoládovou polevou.

Pôvodná verzia z tohto obdobia sa často pripravovala v obdĺžnikovej forme, aby sa dala krájať na úhľadné porcie – praktické pre kaviarne i hotely, ktoré chceli zachovať estetiku a jednoduchosť servírovania.

Kúsok histórie

 

 

Sacherovu tortu vytvoril už v roku 1832 mladý Franz Sacher pre kniežaťa Metternicha.

O štyridsať rokov neskôr, počas spomínanej výstavy, jeho syn Eduard Sacher túto legendárnu tortu zdokonalil a predstavil vo svojej luxusnej Hotel Sacher vo Viedni.

V tej dobe sa torta podávala v obdĺžnikových formách – elegantne, s tenkými rezmi, ktoré zdôrazňovali vrstvy čokoládového cesta a marhuľového džemu.

Ako pripraviť originálnu Sacherovu tortu?

 

 

Ingrediencie (na formu 20 × 30 cm)

Cesto:

150 g horkej čokolády (min. 60 %)

150 g masla (mäkkého)

130 g práškového cukru

6 vajec (oddeliť bielky a žĺtky)

1 balíček vanilkového cukru

100 g práškového cukru (na sneh)

130 g polohrubej múky

Štipka soli

Plnka:

 

 

200 – 250 g marhuľového džemu (najlepšie hladkého, kvalitného, ohriateho)

Poleva:

150 g horkej čokolády

100 g kryštálového cukru

100 ml vody

1 PL masla

Postup prípravy

1. Príprava cesta:

 

 

Rúru predhrejte na 170 °C (338 °F). Formu (20 × 30 cm) vymažte maslom a vysypte múkou alebo vyložte papierom na pečenie.

Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli a nechajte mierne vychladnúť.

Maslo vyšľahajte s práškovým a vanilkovým cukrom do peny, pridajte žĺtky a roztopenú čokoládu.

Z bielkov, štipky soli a cukru vyšľahajte tuhý sneh a postupne ho zľahka vmiešajte do čokoládovej zmesi.

 

 

Nakoniec pridajte múku a jemne premiešajte stierkou.

Cesto rozotrite do formy a pečte 35 – 40 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť.

2. Plnenie torty:

Vychladnutý korpus rozrežte vodorovne na dve polovice.

Spodnú časť potrite vrstvou ohriateho marhuľového džemu a prikryte druhou časťou.

Celý povrch (vrátane bokov) následne potrite tenkou vrstvou džemu – to zabezpečí lepšie priľnutie polevy a charakteristický lesk.

3. Čokoládová poleva (originálna z roku 1873):

 

 

V malom hrnci priveďte do varu vodu s cukrom a varte asi 5 minút, kým vznikne sirup.

Odstavte z ohňa, pridajte na kúsky nalámanú čokoládu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí.

Nakoniec vmiešajte lyžicu masla pre jemný lesk.

 

 

Polevu nalejte na tortu a rýchlymi, plynulými ťahmi rovnomerne rozotrite po povrchu a bokoch.

Nechajte stuhnúť pri izbovej teplote (nie v chladničke).

4. Dokončenie a servírovanie:

Po stuhnutí polevy nakrájajte tortu na rovnomerné obdĺžnikové kúsky, presne ako sa to robilo vo viedenských kaviarňach koncom 19. storočia.

Servírujte s kopčekom nesladenej šľahačky, ktorá zvýrazní chuť čokolády.

Tip majstra Sachera

Originálna torta sa nechávala odležať 1 – 2 dni v chladnej miestnosti (nie v chladničke), aby sa chute spojili a cesto sa stalo vláčnym od džemu. Vďaka tomu bola pri podávaní ideálne harmonická – nie suchá, no stále pevná a elegantná.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes