Citrónový zázrak: Taký šťavnatý a lahodný koláč pripravený za pár minút!

Ak máte radi jemné, svieže a ľahké dezerty, tento Citrónový zázrak si určite zamilujete.

 

 

Spája v sebe vláčny piškótový základ, lahodný citrónový puding s krémovou konzistenciou a sviežou arómou citrusov.

Je ideálny na letné popoludnia, oslavy, alebo len tak – ako sladká bodka po nedeľnom obede.

Ako pripraviť Citrónový zázrak?

Ingrediencie:

Piškótové cesto:

3 väčšie vajcia

120 g cukru (3/5 šálky)

Štipka soli

100 g hladkej múky (3/4 šálky)

1 ČL prášku do pečiva

Plech na pečenie: 18 × 28 cm (7 × 10,5 palcov)

Citrónový krém:

500 ml mlieka (2 šálky)

2 vajcia

1 veľký bio citrón

1 PL nastrúhanej citrónovej kôry

60 g kukuričného škrobu

140 g cukru

1 balíček vanilkového cukru

60 ml čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy

Trochu pomarančového džúsu (alebo iného džúsu podľa chuti)

200 g smotanového syra (napr. Philadelphia, Lučina, mascarpone – cca 4/5 šálky)

Postup prípravy

1. Príprava cesta

 

 

Rúru predhrejte na 180 °C (356 °F) s horným a dolným ohrevom.

Vajíčka vyšľahajte s cukrom a štipkou soli do svetlej peny, ktorá zdvojnásobí svoj objem.

Primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a jemne premiešajte stierkou.

Cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rovnomerne rozotrite.

Pečte 12 – 15 minút, kým cesto nezíska zlatistú farbu.

Nechajte úplne vychladnúť.

2. Citrónový krém

 

 

Z citróna nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu.

V miske rozmiešajte kukuričný škrob s trochou mlieka, aby nevznikli hrudky.

Zvyšné mlieko priveďte k varu spolu s cukrom a vanilkovým cukrom.

Do horúceho mlieka vlejte škrobovú zmes a za stáleho miešania varte, kým puding nezhustne.

Odstavte z ohňa, pridajte citrónovú šťavu, kôru a trochu pomarančového džúsu. Dobre premiešajte.

Do teplého krému zašľahajte smotanový syr – vytvorí sa hladký, jemný a svieži citrónový krém.

3. Zloženie koláča

 

 

Vychladnutý korpus opatrne rozkrojte vodorovne na dve rovnaké polovice.

Obe časti jemne pokvapkajte pomarančovým džúsom, aby bol koláč vláčny a svieži.

Na spodnú polovicu rovnomerne natrite celý citrónový krém.

Prikryte druhou polovicou korpusu a jemne pritlačte.

Povrch môžete ozdobiť práškovým cukrom, plátkami citróna alebo strúhanou citrónovou kôrou.

4. Chladenie

 

 

Koláč vložte do chladničky minimálne na 3 hodiny – ideálne cez noc, aby sa chute spojili a koláč získal svoju typickú vláčnu štruktúru.

Tip na servírovanie

Podávajte vychladený, ideálne s kúskom čerstvej mäty alebo lyžičkou šľahačky. Pre extra efekt môžete jednotlivé porcie ozdobiť plátkami citróna alebo drobným ovocím (napr. malinami či čučoriedkami).

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes