Tajomstvo staré 50 rokov: Ak chcete najchutnejšie guľky v paradajkovej omáčke, musíte pridať nevídanú prísadu!

Dnes Vám prezradím tajomstvo staré viac než 50 rokov, ktoré používali naše staré mamy ešte za minulého režimu, aby mali guľky v paradajkovej omáčke tú dokonalú, nezameniteľnú chuť.

Niektoré recepty majú dušu – spájajú v sebe vôňu detstva, chuť domova a nostalgiu na časy, keď sa varilo „od oka“, ale s láskou.

 

 

Jedným z týchto ikonických jedál sú mäsové guľky v paradajkovej omáčke, ktoré pozná snáď každá domácnosť v strednej Európe.

Dnes Vám prezradím tajomstvo staré viac než 50 rokov, ktoré používali naše staré mamy ešte za minulého režimu, aby mali guľky v paradajkovej omáčke tú dokonalú, nezameniteľnú chuť – jemne sladkastú, vyváženú, s vôňou, ktorá naplní celý domov.

A to tajomstvo sa volá… horčica a troška kompótovej šťavy z broskýň alebo marhúľ.

 

 

Práve tieto dve suroviny robia z obyčajného jedla niečo výnimočné – omáčku s hĺbkou, jemnosťou a nostalgickým dotykom starých čias.

Ako pripraviť dokonalé mäsové guľky v paradajkovej omáčke?

Ingrediencie na mäsové guľky (4 porcie):

500 g mletého mäsa (ideálne zmes bravčového a hovädzieho 1:1)

1 stredne veľká cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 rožok alebo žemľa namočená v mlieku

1 vajce

1 lyžička horčice (klasickej plnotučnej)

soľ a čierne korenie podľa chuti

trochu majoránky

1 lyžica hladkej múky (na spevnenie)

olej na opekanie

Ingrediencie na paradajkovú omáčku:

 

 

1 PL masla

2 PL hladkej múky

700 ml paradajkového pretlaku alebo pasírovaných paradajok

1 PL cukru (podľa chuti)

1 ČL soli

1 ČL plnotučnej horčice

2 PL kompótovej šťavy z broskýň alebo marhúľ (tajná prísada!)

štipka mletého čierneho korenia

1 bobkový list

1–2 guľky nového korenia

voda podľa potreby

Postup prípravy

1. Príprava mäsových guliek

 

 

Rožok alebo žemľu namočte do mlieka a nechajte zmäknúť.

Cibuľu a cesnak nasekajte nadrobno, osmažte na troške oleja do sklovita.

Do misky vložte mleté mäso, pridajte vajce, vyžmýkaný rožok, cibuľu s cesnakom, soľ, korenie, majoránku, horčicu a lyžicu múky.

Všetko dôkladne premiešajte a vytvorte malé guľky veľkosti vlašského orecha.

Guľky môžete buď:

krátko opiecť na panvici, aby získali farbu,

alebo ich nechať variť priamo v omáčke (tradičný spôsob).

2. Príprava omáčky

 

 

V hrnci rozohrejte maslo, pridajte múku a urobte svetlú zápražku.

Zalejte trochou vody a dobre rozmiešajte, aby nevznikli hrudky.

Postupne prilievajte paradajkový pretlak a miešajte, kým sa omáčka zahustí.

Ochuťte soľou, cukrom, korením, bobkovým listom a novým korením.

 

 

Teraz pridajte lyžičku horčice a 2 lyžice kompótovej šťavy – práve tieto dve prísady vytvoria bohatú, jemne ovocnú chuť, ktorú si pamätáte z jedální 70. a 80. rokov.

Nechajte omáčku pár minút prevrieť.

3. Spojenie chutí

Do horúcej omáčky vložte pripravené guľky.

Varťe na miernom ohni približne 20–25 minút, kým sú guľky mäkké a omáčka krásne zhustne.

Občas premiešajte, aby sa nič neprichytilo.

4. Podávanie

 

 

Guľky v paradajkovej omáčke chutia najlepšie s:

varenou ryžou,

zemiakovou kašou,

kysnutou knedľou,

alebo čerstvým bielym pečivom.

Na vrch môžete pridať trošku čerstvej petržlenovej vňate alebo pár kvapiek smotany pre jemnejší efekt.

Tajná prísada s históriou

 

 

Za čias minulého režimu nebolo vždy jednoduché zohnať kvalitné paradajky či koreniny. Gazdinky preto hľadali spôsob, ako vylepšiť chuť omáčok – a práve kompótová šťava z broskýň alebo marhúľ dodala paradajkovej omáčke plnosť, jemnú sladkosť a ovocný tón, ktorý ju vyvážil.

K tomu sa pridávala aj lyžička horčice, ktorá zjemnila kyslosť paradajok a spojila všetky chute do harmonického celku. Tento trik sa používal v závodných jedálňach aj domácnostiach – a funguje dodnes.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes