Takto pripravujú cibuľu v luxusnej reštaurácii: Stačí poznať tento trik a rozplýva sa v ústach ako maslo!

S týmto receptom premeníte obyčajnú cibuľu na hotový gastronomický zážitok.

Ak ste si doteraz mysleli, že cibuľa je len obyčajná surovina do polievky či omáčky, tento recept vás presvedčí o opaku. Pečená cibuľa pripravená podľa tohto jednoduchého, no majstrovského triku chutí ako z luxusnej reštaurácie – jemná, sladkastá, karamelová a doslova sa rozplýva v ústach ako maslo.

 

 

Tento recept je lacný, jednoduchý a premení obyčajnú cibuľu na delikátny prílohový zázrak. A čo je najlepšie – je nielen chutná, ale aj zdravá.

Ako pripraviť luxusnú pečenú cibuľu?

Ingrediencie

Na prípravu lahodnej pečenej cibule budete potrebovať:

väčšiu cibuľu (podľa potreby, ideálne 3–4 kusy)

100 g cukru

20 ml vody

12 g masla

100 ml smotany na šľahanie (33 %)

Postup prípravy

1. Príprava cibule

 

 

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na mesiaciky – ani príliš tenké, ani hrubé, aby sa pri pečení nerozpadli, ale zároveň zostali jemné.

Plech vyložte papierom na pečenie a poukladajte naň pripravené kúsky cibule.

2. Karamelová zmes

Do menšieho hrnca nasypte cukor a zalejte 20 ml vody.

 

 

Na strednom plameni varte, kým sa cukor úplne nerozpustí a nezačne zlatnúť – miešajte, aby sa nepripálil.

Pridajte maslo a nechajte ho roztopiť v zmesi.

Nakoniec pomaly prilejte smotanu, pričom neustále miešajte, aby sa všetko spojilo do hladkej, zlatohnedej hmoty pripomínajúcej karamel.

3. Pečenie

Každý kúsok cibule bohato potrite karamelovou zmesou.

Plech vložte do predhriatej rúry na 190 °C.

 

 

Pečte približne 20 minút, kým cibuľa nezíska jemne hnedastý, lesklý povrch a sladkasto-maslovú arómu.

Prečo sa oplatí jesť pečenú cibuľu

Pečená cibuľa nie je len kulinársky zážitok – je to aj výživná potravina s množstvom zdravotných benefitov:

Podporuje imunitu – cibuľa obsahuje sírne zlúčeniny a antioxidanty (najmä kvercetín), ktoré pomáhajú telu bojovať proti vírusom a baktériám.

Zlepšuje trávenie – pri pečení sa cibuľa stáva jemnejšou pre žalúdok, no zachováva vlákninu, ktorá podporuje zdravé trávenie.

Znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi – látky v cibuli prispievajú k lepšiemu metabolizmu tukov a cukrov.

Má protizápalové účinky – pravidelná konzumácia pomáha pri boji so zápalmi v tele.

Zlepšuje chuť do jedla – sladkastá a aromatická cibuľa stimuluje chuťové poháriky a podporuje produkciu tráviacich enzýmov.

Ako podávať pečenú cibuľu?

 

 

Pečená cibuľa sa výborne hodí:

ako príloha ku grilovanému alebo pečenému mäsu,

k syrom (napr. hermelín, camembert či feta),

k zemiakom alebo zemiakovej kaši,

alebo aj ako súčasť sendvičov či burgrov.

Skvelo chutí aj samotná – ako teplý snack alebo ľahká večera.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes