Magické jablkové maslo: 0 cukru, 0 masla! Na prípravu treba len 2 ingrediencie a neodolateľná chuť!

Je to ideálny doplnok k raňajkám, nátierka na chlieb, topping na ovsenú kašu alebo zdravý snack na desiatu.

Ak hľadáte zdravý, sladký a výživný dezert bez pridaného cukru či tuku, toto magické jablkové maslo bude vaším novým favoritom.

 

 

Vyrobené je len z jabĺk a mandľovej múky, má prirodzene sladkú chuť, hodvábnu textúru a úžasnú arómu – bez jediného gramu pridaného cukru alebo masla.

Je to ideálny doplnok k raňajkám, nátierka na chlieb, topping na ovsenú kašu alebo zdravý snack na desiatu.

Podľa kanálu Un jour Une recette je toto maslo ideálnou náhrodou za nezdravé kalorické nátierky z obchodu plné tuku, cukru a umelých prísad.

Ako pripraviť jablkové maslo?

Ingrediencie

4 jablká (najlepšie sladšie odrody – napr. Gala, Fuji alebo Golden Delicious)

 

 

125 g mandľovej múky

20 ml vody

(voliteľné) 2 štipky vianočného alebo perníkového korenia – pre sviatočnú arómu a teplý tón chuti

Postup prípravy

1. Príprava jabĺk

Jablká ošúpte, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na malé kocky.

 

 

Nasypte ich do hrnca, pridajte vianočné korenie (ak používate) a 20 ml vody.

Varťe na strednom plameni asi 12 minút, pričom pravidelne miešajte, aby sa jablká nerozvarili úplne, ale zostali jemné a voňavé.

Po dovarení nechajte jablká mierne vychladnúť.

2. Príprava mandľového krému

 

 

Mandľovú múku vložte do výkonného mixéra alebo kuchynského robota.

Mixujte 5–7 minút, kým sa múka nezačne meniť na krémovú, lesklú pastu – podobnú mandľovému maslu.

Ak máte slabší mixér, môžete pridávať po kvapkách trochu vody, aby sa hmota lepšie spojila.

3. Spojenie chutí

Uvarené jablká rozmixujte na hladké pyré.

 

 

Pridajte pripravený mandľový krém a ešte krátko spolu premiešajte, aby sa chute dokonale prepojili.

Výsledkom bude jemné, karamelovo voňajúce maslo s prirodzenou sladkosťou jabĺk a orechovou arómou mandlí.

4. Skladovanie

Hotové jablkové maslo preložte do uzatvárateľnej sklenenej nádoby.

Skladujte v chladničke až 7 dní.

Pred použitím môžete maslo nechať pár minút pri izbovej teplote, aby opäť získalo svoju hladkú textúru.

Prečo sa oplatí jesť jablkové maslo bez cukru a masla

 

 

Tento recept je nielen chutný, ale aj výživovo hodnotný – ideálny pre tých, ktorí dbajú na zdravý životný štýl:

Bez pridaného cukru – jablká poskytujú prirodzenú sladkosť vďaka ovocným cukrom, ktoré sa vstrebávajú pomalšie a nezaťažujú organizmus.

Zdravé tuky z mandlí – mandľová múka obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré podporujú zdravé srdce a mozog.

Vysoký obsah vlákniny – jablká podporujú trávenie, znižujú cholesterol a navodzujú pocit sýtosti.

Zdroj bielkovín a minerálov – mandle sú bohaté na horčík, vápnik a vitamín E, ktoré prispievajú k regenerácii buniek a zdravej pokožke.

Bez laktózy a lepku – vhodné pre vegánov, celiatikov aj ľudí s intoleranciou na mlieko.

Ako jablkové maslo použiť

 

 

Natrite si ho na celozrnný chlieb alebo palacinky.

Primiešajte ho do ovsených vločiek, jogurtu alebo smoothie.

Použite ho ako náplň do koláčov či sušienok.

Alebo si ho vychutnajte len tak – lyžičkou priamo zpohára.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes