Ak hľadáte dokonalý recept na domáce slimáky – jemné, nadýchané a plnené lahodnou syrovou náplňou – ste na správnom mieste. Tento tradičný recept spája mäkké kysnuté cesto s bohatou plnkou z čerstvého syra a masla.

Slimáky sú ideálne na raňajky, desiatu či večeru, a výborne chutia teplé aj studené.
Ako pripraviť syrové slimáky?
Ingrediencie
Na cesto:
30 g čerstvého droždia alebo 8 g sušeného droždia
1 lyžica cukru
1 lyžica múky
200 ml mlieka
250 ml vody
1 vajce
50 ml + 20 ml oleja
800 g hladkej múky + ešte trochu na podsypanie
Na plnku:

500 g čerstvého syra
½ lyžičky soli
2 celé vajcia
125 g masla (rozpusteného)
Na potretie:

2 celé vajcia
200 ml bieleho jogurtu
štipka soli
Postup prípravy
1. Príprava kvásku
Do menšej misky nalejte vlažné mlieko (nie horúce).

Pridajte droždie, cukor a 1 lyžicu múky.
Premiešajte a nechajte 10–15 minút odstáť, kým sa vytvorí nadýchaný kvások.
2. Vymiesenie cesta
Do väčšej misy nasypte múku a urobte v nej jamku.
Prilejte vody, pridajte kvások, vajce, 50 ml oleja a štipku soli.
Vypracujte mäkké, pružné cesto – ručne alebo pomocou kuchynského robota.

Nakoniec pokvapkajte 20 ml oleja po povrchu, aby sa cesto nelepilo.
Zakryte utierkou a nechajte kysnúť 45–60 minút, kým zdvojnásobí objem.
3. Príprava plnky
V miske zmiešajte čerstvý syr, soľ a vajcia.
Premiešajte, aby vznikla hladká, krémová plnka.
4. Tvarovanie slimákov

Vykysnuté cesto preložte na pracovnú dosku.
Rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne 1 cm.
Na cesto navrstvite plnku po celej ploche a následne nastrúhajte na cesto maslo.
Cesto zrolujte ako závin a nakrájajte na kolieska hrubé asi 3–4 cm.
Slimáky poukladajte na plech vymastený maslom, pričom nechajte medzi nimi medzery – pri pečení ešte narastú.
5. Potretie a pečenie

V miske rozšľahajte vajcia s jogurtom a štipkou soli.
Slimáky bohato potrite touto zmesou.
Nechajte ich ešte 15 minút podkysnúť na plechu.
Pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 30–35 minút, kým sú krásne zlatisté.
Tipy na dokonalý výsledok
Ak chcete ešte výraznejšiu chuť, môžete do plnky pridať natrúhaný tvrdý syr (napr. eidam alebo feta).
Slimáky sa výborne hodia aj k polievkam alebo šalátom.
Po upečení ich nechajte krátko vychladnúť na mriežke, aby ostali nadýchané.




















