Jablká pod snehom: Slávny nórsky koláč s jemnou piškótou, krémom a jablkovou plnkou!

Ak máte radi svieže dezerty, môžete do krému pridať lyžicu citrónovej šťavy.

Ak hľadáte ľahký, osviežujúci a zároveň krémovo lahodný koláč, Jablká pod snehom sú presne to, čo by ste mali vyskúšať.

 

 

Tento dezert spája nadýchané piškótové cesto, sviežu jablkovú vrstvu a jemný krém z vyšľahanej smotany a smotanového syra.

Je ideálny na rodinné oslavy, nedeľné popoludnie či ako elegantný dezert pre hostí.

Ako pripraviť koláč Jablká pod snehom?

Ingrediencie

Na cesto:

3 vajcia

90 g (6 lyžíc) cukru

Štipka soli

130 g (3/4 šálky + 1 polievková lyžica) hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

Forma na pečenie (28 × 18 cm)

Pečenie: 180 °C / 25 minút

Na jablkový puding:

 

 

3 stredne veľké jablká

750 ml (3 šálky) jablkovej šťavy

45 g (3 lyžice) cukru

2 balíčky vanilkového pudingu (každý 37 g)

100 ml (2/5 šálky) jablkovej šťavy – na rozmiešanie pudingu

Na krém:

400 g (2 šálky) smotany na šľahanie (33 %)

600 g (2,5 šálky) smotanového syra (napr. Philadelphia alebo Lučina krémová)

60 g (4 lyžice) cukru

Postup

1. Príprava cesta

 

 

Rúru predhrejte na 180 °C.

Oddelte žĺtky od bielkov. Bielky so štipkou soli vyšľahajte na tuhý sneh.

Žĺtky v inej mise vymiešajte s cukrom do nadýchanej blednutej peny.

Jemne vmiešajte múku s práškom do pečiva a nakoniec opatrne zapracujte vyšľahaný sneh.

Cesto vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a pečte cca 25 minút, kým je povrch zlatistý a špajľa po vpichnutí ostane suchá.

Nechajte vychladnúť.

2. Príprava jablkového pudingu

 

 

Jablká očistite a nastrúhajte nahrubo. 650 ml jablkovej šťavy s cukrom uvedte do varu.

V samostatnej miske rozmiešajte pudingové prášky v 100 ml studenej šťavy.

Zmes nalejte do vriacej šťavy a miešajte, kým puding zhustne.

Pridajte nastrúhané jablká a premiešajte. Ešte horúci puding rovnomerne rozotrite na vychladnuté cesto.

Nechajte úplne vychladnúť.

3. Príprava krému

Vyšľahajte smotanu na pevný krém.

 

 

V inej mise vymiešajte smotanový syr s cukrom do hladka.

Jemne spojte so šľahačkou – krém by mal byť ľahký a nadýchaný.

Navrstvite ho na stuhnutý jablkový puding a povrch uhladte.

4. Dokončenie a chladenie

 

 

Koláč prikryte potravinárskou fóliou a nechajte odpočívať v chladničke minimálne 4 hodiny, ideálne cez noc.

Pred podávaním ho môžete posypať jemným cukrom, škoricou, strúhanou čokoládou alebo ozdobiť tenkými plátkami jabĺk.

Tipy na záver

Pre intenzívnejšiu chuť použite jablká odrody Jonagold alebo Golden Delicious.

Ak máte radi svieže dezerty, môžete do krému pridať lyžicu citrónovej šťavy.

Koláč sa výborne krája, ak je dobre vychladený – odporúča sa krájať ho až na druhý deň.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes