Táto plnka je úžasná! Maďarský orechový koláč udivuje svet už 25 rokov!

Vynikajúci koláč s extra šťavnatou orechovou plnkou.

Maďarská kuchyňa je známa nielen svojimi pikantnými jedlami, ale aj výnimočne lahodnými múčnikmi.

 

 

Jedným z takýchto pokladov je maďarský orechový koláč – dezert, ktorý spája jemné maslové cesto, voňavé orechy a ovocnú marmeládu do dokonalej harmónie chutí.

Tento koláč má vrstvenú štruktúru – tri tenké pláty cesta a dve vrstvy orechovo-jablkovej náplne, ktoré po upečení vytvoria šťavnatý, no pevný rez.

Ideálny je ku káve alebo ako sviatočný koláč na rodinné stretnutie.

Ako pripraviť maďarský orechový koláč?

 

 

Potrebujeme:

Na orechovú náplň

200 g vlašských orechov (opražiť a nasekať)

100 g kryštálového cukru

2 bielky

2–3 PL marmelády (najlepšie marhuľová, prípadne jablková alebo slivková)

Na cesto

150 g roztopeného masla

 

 

100 g práškového cukru

1 žĺtok

8 g vanilkového cukru

100 g kyslej smotany alebo hustého bieleho jogurtu (izbovej teploty)

350–380 g hladkej múky

10 g prášku do pečiva

Postup prípravy:

Príprava orechovej náplne

 

 

Vlašské orechy nasucho opražte na panvici alebo v rúre, kým nezačnú voňať (približne 5–7 minút). Po vychladnutí ich nasekajte nadrobno.

V mise ich zmiešajte s cukrom, bielkami a marmeládou. Náplň má byť hustá, lesklá a mierne lepivá.

Príprava cesta

V miske zmiešajte roztopené maslo, práškový cukor, žĺtok, vanilkový cukor a kyslú smotanu (alebo jogurt). Postupne prisýpajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vypracujte mäkké, nelepivé cesto, ktoré sa dá dobre tvarovať. Ak je príliš mäkké, pridajte trochu múky.

 

 

Chladenie

Hotové cesto zabaľte do potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke približne 30 minút, aby sa spevnilo.

Tvarovanie a vrstvenie

Cesto rozdeľte na tri časti, pričom jedna by mala byť o niečo väčšia – tá pôjde na spodok koláča.

Prvú časť rozvaľkajte a vložte do okrúhlej formy s priemerom 22 cm. Spodok ľahko posypte múkou.

 

 

Na cesto rovnomerne rozotrite polovicu orechovej náplne.

Rozvaľkajte druhú časť cesta, položte ju na náplň a po okrajoch jemne pritlačte.

Opäť rozotrite zvyšnú náplň a prikryte poslednou vrstvou cesta. Okraje uzavrite.

Dekorácia a pečenie

Povrch koláča potrite rozšľahaným žĺtkom a podľa chuti vytvorte vidličkou jemný vzor.

 

 

Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 40–45 minút, kým cesto nezíska zlatistú farbu.

Po dopečení nechajte koláč úplne vychladnúť vo forme, aby sa vrstvy pekne spojili a koláč sa dal ľahko krájať.

Tipy a varianty

Do orechovej náplne môžete pridať najemno nastrúhané jablko pre sviežejšiu chuť – práve preto sa koláč v Maďarsku často nazýva „almás-diós sütemény“ (jablkovo-orechový koláč).

 

 

Ak chcete výraznejšiu arómu, pridajte trochu škorice alebo rumu.

Koláč chutí najlepšie na druhý deň – keď sa všetky vrstvy prepoja.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes