Bravčová panenka je jedno z najjemnejších druhov mäsa, ktoré v kombinácii s bohatou syrovou omáčkou získava úplne nový rozmer chuti.

Tento recept spája krémovosť syra jemnosť kôpru a jemnú chuť bieleho vína, čím vzniká omáčka, ktorá vaše jedlo povýši na gurmánsky zážitok.
K tomu pridáme svieži šalát a lahodnú zemiakovú prílohu, čím vznikne kompletný obed alebo večera hodná reštaurácie priamo u Vás doma.
Ako pripraviť bravčovú panenku v omáčke ako z reštaurácie?
Ingrediencie
Bravčová panenka
600 g bravčovej panenky
1 cibuľa
3 strúčiky cesnaku
1 polievková lyžica múky
150 ml bieleho vína
200 ml vývaru
200 g syru Encián alebo Brie
čerstvý kôpor podľa chuti
Šalát

1 uhorka
1 zväzok reďkoviek
hrsť čerstvého špenátu
½ červenej cibule
2 strúčiky cesnaku
čerstvá petržlenová vňať
3 polievkové lyžice kyslej smotany
citrónová šťava podľa chuti
Príloha
Zemiaky
1 čajová lyžička talianskych byliniek
1 čajová lyžička papriky
Postup prípravy
1. Príprava mäsa a omáčky
Bravčovú panenku očistite, osušte a nakrájajte na približne 2–3 cm hrubé medailónky.

Na panvici rozohrejte olej a mäso z každej strany opečte do zlatista (cca 2–3 minúty na každej strane). Potom mäso vyberte a odložte bokom.
Na tej istej panvici pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak, opražte do zmäknutia.
Pridajte múku a krátko orestujte, aby vznikla jemná zápražka.
Zalejte bielym vínom a nechajte odpariť alkohol (cca 2 minúty).
Pridajte vývar a dobre premiešajte, aby sa nevytvorili hrudky.

Do omáčky vmiešajte syrokrém Brie, kôpor a dochuťte soľou a korením podľa chuti.
Vráťte mäso späť do panvice a nechajte spolu prejsť varom na nízkej teplote ešte 5 minút.
2. Príprava šalátu
Uhorku a reďkovky nakrájajte na tenké plátky.
Špenát dôkladne umyte a osušte.

Červenú cibuľu nakrájajte na tenké polkruhy.
Cesnak pretlačte a zmiešajte s kyslou smotanou, citrónovou šťavou a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Všetku zeleninu zmiešajte, pridajte pripravený dresing a jemne premiešajte.
3. Príprava zemiakovej prílohy
Zemiaky očistite a nakrájajte na menšie kúsky.
V miske zmiešajte s olivovým olejom, talianskymi bylinkami, paprikou, soľou a korením.

Pečte v rúre na 200 °C približne 30–40 minút, až kým nebudú zemiaky zlatisté a chrumkavé.
Servírovanie
Na tanier najskôr rozložte zemiaky, vedľa umiestnite bravčovú panenku s omáčkou a vedľa šalát. Hotové jedlo môžete ozdobiť čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.




















