MEGA chutný koláč „Jablkový Ježko“: Rýchle a veľmi jednoduché cesto, vhodné aj pre začiatočníkov!

Koláč je jemný, nadýchaný, krásne voňavý po vanilke a citróne, so šťavnatými kúskami jabĺk, ktoré mu dodávajú sviežosť a prirodzenú sladkosť.

Ak hľadáte recept na rýchly, jednoduchý a pritom lahodný jablkový koláč, tento overený nemecký variant vás nadchne.

 

 

Patrí medzi tie rodinné recepty, ktoré sa dedia z generácie na generáciu – bez zbytočných komplikácií, no s výsledkom, ktorý vždy poteší.

Koláč z portálu chefkoch je jemný, nadýchaný, krásne voňavý po vanilke a citróne, so šťavnatými kúskami jabĺk, ktoré mu dodávajú sviežosť a prirodzenú sladkosť.

Prečo si tento koláč zamilujete?

Je hotový do jednej hodiny a zvládnete ho aj bez veľkých skúseností s pečením.

Vďaka jablkám zostáva koláč vlhký a svieži aj na druhý deň.

Môžete ho podávať ako dezert, olovrant alebo sviatočné pečivo.

Skvelo chutí aj s kopčekom šľahačky alebo vanilkovou zmrzlinou.

Ako pripraviť koláč Jablkový ježko“?

Ingrediencie

 

 

125 g margarínu (možno nahradiť maslom)

125 g cukru

1 balíček vanilkového cukru

3 vajcia

200 g hladkej múky

2 zarovnané ČL prášku do pečiva

niekoľko kvapiek citrónovej arómy (prípadne čerstvo nastrúhaná kôra z ½ citróna)

trochu mlieka (len ak je cesto príliš husté)

5 kyslastých jabĺk (napr. odrody Idared, Jonagold alebo Boskoop)

tuk a strúhanka na vysypanie formy

 

 

práškový cukor na posypanie

(voliteľné) trochu mletej škorice

(voliteľné) marhuľový džem na potretie

Postup prípravy

Príprava cesta:

Margarín, cukor a vanilkový cukor vymiešajte do peny. Postupne pridajte vajcia a miešajte, kým vznikne hladká, nadýchaná hmota.

Pridajte niekoľko kvapiek citrónovej arómy (alebo kôru) a za stáleho miešania pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva.

Upravenie konzistencie:

 

 

Cesto by malo byť husté, ale vláčne. Ak sa zdá príliš tuhé, pridajte trochu mlieka – len toľko, aby sa ľahko miešalo.

Príprava formy:

Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastite tukom a vysypte strúhankou. Cesto rozotrite rovnomerne do formy.

Jablká:

Jablká ošúpte, odstráňte jadrá, rozrežte na štvrtiny a každú štvrtinu zvrchu jemne narežte nožom – tak, aby sa pri pečení pekne roztvorili. Potom ich poukladajte na cesto reznou stranou nahor a mierne zatlačte.

Pečenie:

 

 

Pečte v predhriatej rúre na 170 °C (spodný ohrev) približne 35 – 40 minút, kým povrch nezíska zlatistú farbu.

Dokončenie:

Po upečení nechajte koláč vychladnúť. Potom ho môžete:

posypať práškovým cukrom,

alebo jemne potrieť teplým marhuľovým džemom, aby sa krásne leskol,

prípadne doplniť štipkou škorice pre teplú, jesennú arómu.

Podávanie

 

 

Tento koláč chutí skvelo samotný, no ak si chcete dopriať extra pôžitok, podávajte ho:

  • s kopčekom šľahačky,
  • s vanilkovou zmrzlinou,
  • alebo s teplým jablkovým kompótom.

Je ideálny na nedeľné popoludnie, ku káve alebo ako rýchly dezert pre nečakanú návštevu.

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes