Táto poľská polievka je liek na môj chorý žalúdok! Neuveriteľne lahodná!

Poľský krupnik patrí medzi tie jedlá, ktoré si získali srdcia nielen v Poľsku, ale aj v ďalších krajinách strednej Európy.

 

 

Táto polievka je hustá, výživná a pritom ľahko stráviteľná,  pripravuje sa z jačmenných krúp, zeleniny a mäsa.

Po generácie bola považovaná za domáci liek na žalúdok a tráviace ťažkosti – jemná, teplá a výživná polievka, ktorá dokáže upokojiť trávenie, posilniť organizmus a dodať energiu.

Čo je to krupnik

Krupnik je tradičná poľská jačmenná polievka, ktorej základom sú krúpy (jačmenné perličky).

Tie dodávajú polievke jemnú krémovú konzistenciu, mierne orieškovú chuť a množstvo vlákniny.

 

 

V originálnych receptoch sa používa kuracie alebo hovädzie mäso – niekedy aj vývar z kostí, ktorý dodáva pokrmu výživnosť a bohatú chuť.

Táto polievka sa často pripravuje počas chladnejších mesiacov, pretože krásne zahreje a zasýti. No vďaka svojmu ľahkému zloženiu je vhodná aj pre ľudí s citlivým žalúdkom či po chorobe.

Ako pripraviť tradičný poľský Krupnik?

Ingrediencie:

1,5 litra vody alebo vývaru (kurací, hovädzí alebo zeleninový)

1 kuracie stehno alebo 150 g kuracieho mäsa (môže byť aj hovädzie)

 

 

½ šálky jačmenných krúp (dobre prepláchnutých)

2 stredne veľké zemiaky

2 mrkvy

1 petržlen

¼ zeleru

1 malá cibuľa

1 PL masla alebo oleja

soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie

čerstvá petržlenová vňať na dochutenie

Postup prípravy

Základný vývar:

Do hrnca nalejte vodu alebo vývar a pridajte mäso. Spolu s bobkovým listom a pár guľkami nového korenia varte asi 30 – 40 minút, kým je mäso mäkké.

Zelenina:

 

 

Mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky očistite a nakrájajte na malé kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a krátko ju opečte na masle do sklovita – tým polievka získa jemnú arómu.

Pridanie krúp:

Dobre prepláchnuté krúpy vložte do vývaru spolu s opečenou cibuľou a zeleninou. Varte ďalších 25 – 30 minút, kým krúpy nezmäknú a polievka zhustne.

Dochutenie:

 

 

Na konci pridajte soľ, čierne korenie a čerstvú petržlenovú vňať. Ak chcete výraznejšiu chuť, môžete pridať aj kúsok masla alebo kvapku smotany.

Podávanie:

Krupnik podávajte teplý, ideálne s krajcom čerstvého chleba alebo žemľou.

Prečo je Krupnik výborný pre žalúdok?

1. Jačmenné krúpy – zdroj vlákniny a minerálov

 

 

Krúpy obsahujú veľa rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha regulovať trávenie, upokojuje črevá a podporuje črevnú mikroflóru. Zároveň napomáha vylučovaniu toxínov z tela a uľahčuje prácu pečeni i obličkám.

2. Jemná textúra a nízky obsah tuku

Polievka je ľahká, no výživná. Krupnik nezaťažuje tráviaci trakt a vďaka pomalému vareniu je mäso aj zelenina dokonale mäkká – ideálne pre ľudí so žalúdočnými problémami, gastritídou alebo po chorobe.

3. Minerály a vitamíny pre regeneráciu

Zelenina (mrkva, zeler, petržlen) dodáva polievke vitamíny A, C, K a skupiny B, ktoré podporujú regeneráciu slizníc žalúdka a čriev. Vývar navyše obsahuje kolagén a aminokyseliny, ktoré pôsobia protizápalovo a posilňujú tráviaci systém.

4. Prirodzený zdroj hydratácie a energie

Teplá, ľahká polievka napomáha hydratácii organizmu a dodáva energiu bez pocitu ťažoby. V chladných mesiacoch navyše krásne prehreje telo a povzbudí metabolizmus.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes