Len 4 jablká a 10 minút potrebujete na tento lahodný jablkový koláč: Jednoduchý recept na najlepší koláč!

Vynikajúci recept na jemný a šťavnatý jablkový koláč pripravený za 10 minút!

Ak hľadáte rýchly, voňavý a domáci dezert, ktorý zvládnete pripraviť aj bez dlhého státia v kuchyni, tento jablkový koláč je ako stvorený pre vás.

 

 

Stačia len štyri obyčajné jablká, pár základných surovín a desať minút vášho času.

Výsledkom je jemný, šťavnatý koláč s lahodnou jablkovou chuťou a zlatistou kôrkou, ktorý rozvonia celý dom.

Ideálny ku káve, čaju či ako sladká bodka po nedeľnom obede — jednoducho dezert, ktorý si zamiluje celá rodina.

Ako pripraviť jablkový koláč za 10 minút?

Potrebujeme

Na cesto:

2 ks vajec

65 g krupicového cukru

1 balíček vanilkového cukru (8 g)

1 štipka soli

 

 

100 ml mlieka

40 ml rastlinného oleja

200 g polohrubej múky

1,5 ČL kypriaceho prášku do pečiva (cca 6 g)

kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča

4 ks stredne veľkých jabĺk

Ďalej potrebujeme:

 

 

maslo na vymazanie formy

polohrubú múku na vysypanie formy

práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Rúru si predhrejeme na 180 °C (horný a dolný ohrev). Okrúhlu tortovú formu (s priemerom 22-24 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme polohrubou múkou.

 

 

Teraz si prirpavíme jednoduché cesto:

Vo veľkej mise vyšľaháme metličkou celé vajcia s krupicovým a vanilkovým cukrom a so štipkou soli, kým sa cukor nerozpustí a nevznikne svetlá pena.

Do vaječnej peny prilejeme mlieko a olej a zľahka premiešame.

V druhej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.

 

 

Sypkú zmes postupne a jemne vmiešame stierkou do tekutej zmesi, kým nevznikne hladké cesto bez hrudiek.

Nakoniec do cesta primiešame čerstvo nastrúhanú pomarančovú kôru.

Pripravíme jablká:

Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na menšie kocky alebo tenké mesiačiky.

Nakrájané jablká zľahka vmiešame priamo do pripraveného cesta.

 

 

Cesto vylejeme do pripravenej formy a stierkou ho rovnomerne rozotrieme.

Pečieme vo vyhriatej rúre približne 40–45 minút. Či je koláč hotový, otestujeme zapichnutím drevenej špajdle do jeho stredu.

Ak po vytiahnutí zostane suchá, koláč je upečený.

 

 

Upečený koláč necháme vo forme chladnúť asi 10-15 minút, potom ho opatrne vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

Pred podávaním môžeme koláč zľahka posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes