Koláč jablkový Lord: Najlepší dezert, aký túto jeseň ochutnáte!

Spája v sebe tri vrstvy: jemnú svetlú piškótu, sviežu jablkovú náplň a nadýchanú šľahačku.

Niektoré dezerty majú v sebe kúsok nostalgie – pripomínajú staré kuchyne, vôňu jabĺk a vôňu práve upečenej piškóty. Koláč známy tiež ako „Jablkový Lord“, patrí presne k takýmto koláčom.

 

 

Spája v sebe tri vrstvy: jemnú svetlú piškótu, sviežu jablkovú náplň a nadýchanú šľahačku.

Výsledkom je ľahký, no pritom výrazne aromatický dezert, ktorý sa výborne hodí k popoludňajšej káve, na sviatočný stôl či len tak – ako sladká odmena počas dňa.

Ako pripraviť koláč jablkový Lord?

Ingrediencie (na plech cca 25 × 35 cm)

Svetlá piškóta:

 

 

4 vajcia

120 g kryštálového cukru

1 balíček vanilkového cukru

120 g polohrubej múky

1/2 balíčka prášku do pečiva

štipka soli

Jablková vrstva:

1 kg jabĺk (kyslejšie odrody – napr. Jonagold, Idared)

1 balíček vanilkového pudingového prášku (na ½ l mlieka)

3 PL cukru (alebo podľa chuti)

250 ml jablkového džúsu alebo vody

1 ČL škorice

šťava z 1/2 citróna

Vrstva so šľahačkou:

 

 

400 ml smotany na šľahanie (min. 33 %)

2 PL práškového cukru

1 stužovač šľahačky (voliteľne)

Na dokončenie:

kakao alebo škorica na posypanie

Postup

1. Príprava piškóty

Rúru predhrejte na 180 °C.

 

 

Bielky vyšľahajte so štipkou soli do tuha.

V inom mise vyšľahajte žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom do bledej peny.

Jemne primiešajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a potom opatrne zapracujte sneh z bielkov.

Cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte 10–12 minút, kým piškóta nezíska zlatistý odtieň.

Nechajte vychladnúť.

2. Jablková vrstva

Jablká ošúpte, nastrúhajte nahrubo a dajte variť s jablkovým džúsom, cukrom, citrónovou šťavou a škoricou.

 

 

Varom pustia šťavu – nechajte dusiť asi 5–7 minút.

Pudingový prášok rozmiešajte v troche studenej vody a vlejte do jabĺk.

Za stáleho miešania krátko povarte, kým zmes nezhustne.

Ešte horúcu jablkovú plnku rozotrite na vychladnutú piškótu a nechajte úplne vychladnúť (najlepšie v chladničke).

3. Šľahačková vrstva

Smotanu vyšľahajte s práškovým cukrom (a stužovačom, ak používate) do tuha.

 

 

Rozotrite rovnomerne na stuhnutú jablkovú vrstvu.

4. Dokončenie

Povrch jemne posypte kakaom alebo škoricou (cez sitko).

 

 

Koláč dajte aspoň na 2 hodiny do chladničky, ideálne cez noc – chute sa krásne prepoja.

Krájajte na štvorce alebo rezy („Schnitte“) a podávajte vychladené.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes