Toto univerzálne cesto si zamilujete hneď po prvom vyskúšaní.

Je neuveriteľne mäkké, krásne sa s ním pracuje a výsledné pečivo ostáva dlhodobo vláčne a nadýchané.
Či už sa rozhodnete pripraviť sladké koláče, jemné maslové rožky alebo šťavnaté záviny, vždy sa môžete spoľahnúť na dokonalý výsledok bez zdĺhavého kysnutia a zložitých postupov.
Tajomstvo tohto cesta spočíva v jednoduchých, bežne dostupných surovinách a vyváženom pomere tuku, mlieka a droždia.

Práve vďaka nemu získate pečivo, ktoré chutí ako z pekárne – no s omnoho príjemnejšou vôňou domáceho pečenia.
Ak túžite po recepte, ktorý sa stane Vaším univerzálnym základom pre všetky druhy domáceho pečiva, toto cesto je tou správnou voľbou.
Rýchla príprava, výnimočná jemnosť a istý úspech pri každom pečení – to je kombinácia, ktorú si jednoducho zamilujete.
Recept si môžete ozvláštniť plnkou podľa vlastných predstáv.
Ako pripraviť dokonalý závin?

Potrebujeme:
500 g múka polohrubá
2,5 dcl mlieko vlažné
vajíčko
1,5 dcl olej
1 balíček (alebo čerstvé) droždie sušené
1 ČL prášok do pečiva
2 PL cukor kryštálový
0,5 ČL soľ
plnka ľubovoľná
Postup:
Všetky suroviny na cesto si zamiesime, a miesime ručne aspoň 10-15 min (cesto je o niečo mastnejšie, ako klasické kysnuté).

Kto použije čerstvé droždie, pripraví si najprv kvások, sušené len rozmiešame v múke.
Cesto nenchávame kysnúť, rovno plníme záviny (alebo buchty, rožky). Z uvedenej dávky vyjdu 2 záviny.
Naplnené koláče necháme asi hodinu prikryté na plechu kysnúť. Dáme ich do STUDENEJ rúry, zapneme ju na 180 stupňov.

Pečieme do zlatohneda.
Horúce záviny potrieme olejom alebo roztopeným maslom (alebo pred pečením vajíčkom, ja to nezvyknem).
Dáme chladnúť na mriežku a prikryjeme tenkou utierkou,aby zvrchu zmäkli.
Vďaka oleju a tomu, že je popri droždiu použitý aj kypriaci prášok, sú záviny jemnučké, nadýchané a vydržia také dlho.

Záviny môžeme naplniť ľubovolnou plnkou. Nám najviac chutia s plnkou z maku a jabĺk, ale vynikajúca je aj tvarohová alebo orechová verzia.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)




















