Keď ochutnáte tento recept na palacinky z kyslej smotany, iné už ani robiť nebudete. Jeho autorkou je šikovná kuchárka mika59 a deti sa za nimi môžu zblázniť.

Je dosť možné, že ich budete musieť pripraviť vždy hneď z dvojitej dávky :)
Prečo pridať do cesta na palacinky kyslú smotanu?
Pridanie kyslej smotany do cesta na palacinky zlepšuje jeho štruktúru a výslednú konzistenciu.
Tuk a kyseliny obsiahnuté v smotane zjemňujú múku a obmedzujú tvorbu lepku, čím vzniká cesto, ktoré je vláčne, mäkké a pri pečení sa pekne rozleje.

Palacinky sú vďaka tomu nadýchané, jemné a nelámu sa.
Okrem toho kyslá smotana obohacuje chuť. Dodáva cestu jemne kyselkavý tón, ktorý zvýrazní sladkosť aj arómu ostatných prísad.
Vďaka tomu majú palacinky plnšiu, zaoblenejšiu chuť a pôsobia prirodzene lahodne, aj bez veľkého množstva cukru či vanilky.
Napokon, kyslá smotana pomáha udržať palacinky vláčne a chráni ich pred vysušením.
Ako pripraviť palacinky z kyslej smotany?

Potrebujeme:
Cesto
200 g kyslej smotany 15%
2 vajcia
1,5 hrnčeka hladkej múky (250 ml)
150 – 200 ml perlivej minerálky
cca 4 -5 PL cukru
podle chuti 1 ČL rumovej esencie
štipka soli

1/2 ČL škorice
1 ČL citrónovej kôry
olej na potieranie panvice
Tvarohový krém
250 g jemného tvarohu
1 vanilkový puding bez varenia Créme Olé (Dr. Oetker)
cca 1,5 PL práškového cukru

1 vanilkový cukor
250 ml mlieka
trochu rumovej esencie
Postup:
V mise si zmiešame smotanu, minerálku, vajcia a trochu rumovej esencie.
Metličkou vyšľaháme a pridáme všetky sypké suroviny.
Necháme pár minút odležať.

Potom si panvicu vymastíme olejom a naberačkou vlievame primerané množstvo cesta. ktoré rovnomerne v tenkej vrstve rozlievame po panvici. Smažíme z obidvoch strán.
Krém si pripravíme tak, že všetky suroviny šľaháme ručným šľahačom až kým nezhustne.
Ak nám je krém málo sladký, dosladíme práškovým cukrom.

Ak je počas šľahania krém príliš hustý, dolejte ešte trochu mlieka.
Hotový krém natierame na palacinky a zrolujeme.
Môžete ozdobiť ovocím podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť!:-)




















