Čínska OHNIVÁ polievka s kuracím mäsom: Je to najlepšia polievka, akú kedy ochutnáte!

Túto polievku môžem jesť stále, taká je vynikajúca.

Táto polievka je inšpirovaná autentickou ázijskou kuchyňou – hustá, pikantná, plná chuti a vône.

 

 

Kombinuje jemné kuracie mäso, rezance, chrumkavú zeleninu a lahodne pikantný vývar, ktorý zahreje a zasýti.

Napriek exotickému vzhľadu sa dá pripraviť z bežne dostupných surovín, ktoré možno nájsť v každom väčšom obchode.

Ako pripraviť čínsku ohnivú polievku?

Potrebujeme: (na 4 porcie)

Hlavné suroviny:

300 g kuracích pŕs alebo stehien (bez kosti)

150 g čínskych pšeničných rezancov (môžu byť aj vaječné)

 

 

1 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicový alebo sezamový)

1 väčšia cibuľa

2 strúčiky cesnaku

1 malý kúsok zázvoru (asi 2 cm)

1 mrkva

1/2 hlávky čínskej kapusty (napa)

5–6 ks šampiňónov alebo iných húb (napr. hliva, shitake)

 

 

1 liter kuracieho vývaru

Na ochutenie vývaru:

3 PL sójovej omáčky

1 PL rybacej omáčky (voliteľné)

1–2 ČL čili pasty (napr. sambal oelek)

1 ČL cukru

1 PL ryžového octu (alebo jablčného)

1 PL kukuričného škrobu rozmiešaného v 2 PL studenej vody

 

 

soľ podľa chuti

Na podávanie:

nasekaná jarná cibuľka

pár kvapiek sezamového oleja

voliteľne čerstvý koriander alebo limetková šťava

Postup prípravy:

1. Príprava surovín

 

 

Kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky alebo pásiky. Zeleninu (cibuľu, mrkvu, kapustu, huby) očistite a nakrájajte na tenké kúsky. Cesnak a zázvor nasekajte nadrobno.

2. Restovanie

V hrnci rozohrejte olej, pridajte cesnak, zázvor a cibuľu. Restujte približne 1 minútu, kým sa rozvinie vôňa. Potom pridajte kuracie mäso a opekajte ho do biela.

3. Zelenina a vývar

 

 

Pridajte nakrájané huby, mrkvu a čínsku kapustu. Krátko premiešajte, zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu.

4. Dochutenie

Pridajte sójovú omáčku, rybaciu omáčku, čili pastu, cukor a ryžový ocot. Varíme 8–10 minút, aby sa chute spojili.

5. Zahustenie

Do vriacej polievky pomaly vlejte zmes kukuričného škrobu s vodou a premiešajte, aby vznikla jemne hustá konzistencia. Podľa potreby dosoľte.

6. Rezance

 

 

Medzitým si v inom hrnci uvarte rezance podľa návodu na obale, sceďte ich a rozdeľte do misiek.

7. Servírovanie

Na rezance nalejte horúcu polievku s kúskami mäsa a zeleniny. Posypte jarnou cibuľkou, pokvapkajte sezamovým olejom a podľa chuti pridajte pár kvapiek limetky alebo koriander.

Tipy na vylepšenie

Ak obľubujete extra pálivé jedlá, pridajte trochu čerstvej nasekanej čili papričky.

Pre vegetariánsku verziu nahraďte kuracie mäso tofu a použite zeleninový vývar.

Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes