Táto polievka je inšpirovaná autentickou ázijskou kuchyňou – hustá, pikantná, plná chuti a vône.

Kombinuje jemné kuracie mäso, rezance, chrumkavú zeleninu a lahodne pikantný vývar, ktorý zahreje a zasýti.
Napriek exotickému vzhľadu sa dá pripraviť z bežne dostupných surovín, ktoré možno nájsť v každom väčšom obchode.
Ako pripraviť čínsku ohnivú polievku?
Potrebujeme: (na 4 porcie)
Hlavné suroviny:
300 g kuracích pŕs alebo stehien (bez kosti)
150 g čínskych pšeničných rezancov (môžu byť aj vaječné)

1 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicový alebo sezamový)
1 väčšia cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 malý kúsok zázvoru (asi 2 cm)
1 mrkva
1/2 hlávky čínskej kapusty (napa)
5–6 ks šampiňónov alebo iných húb (napr. hliva, shitake)

1 liter kuracieho vývaru
Na ochutenie vývaru:
3 PL sójovej omáčky
1 PL rybacej omáčky (voliteľné)
1–2 ČL čili pasty (napr. sambal oelek)
1 ČL cukru
1 PL ryžového octu (alebo jablčného)
1 PL kukuričného škrobu rozmiešaného v 2 PL studenej vody

soľ podľa chuti
Na podávanie:
nasekaná jarná cibuľka
pár kvapiek sezamového oleja
voliteľne čerstvý koriander alebo limetková šťava
Postup prípravy:
1. Príprava surovín

Kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky alebo pásiky. Zeleninu (cibuľu, mrkvu, kapustu, huby) očistite a nakrájajte na tenké kúsky. Cesnak a zázvor nasekajte nadrobno.
2. Restovanie
V hrnci rozohrejte olej, pridajte cesnak, zázvor a cibuľu. Restujte približne 1 minútu, kým sa rozvinie vôňa. Potom pridajte kuracie mäso a opekajte ho do biela.
3. Zelenina a vývar

Pridajte nakrájané huby, mrkvu a čínsku kapustu. Krátko premiešajte, zalejte kuracím vývarom a priveďte do varu.
4. Dochutenie
Pridajte sójovú omáčku, rybaciu omáčku, čili pastu, cukor a ryžový ocot. Varíme 8–10 minút, aby sa chute spojili.
5. Zahustenie
Do vriacej polievky pomaly vlejte zmes kukuričného škrobu s vodou a premiešajte, aby vznikla jemne hustá konzistencia. Podľa potreby dosoľte.
6. Rezance

Medzitým si v inom hrnci uvarte rezance podľa návodu na obale, sceďte ich a rozdeľte do misiek.
7. Servírovanie
Na rezance nalejte horúcu polievku s kúskami mäsa a zeleniny. Posypte jarnou cibuľkou, pokvapkajte sezamovým olejom a podľa chuti pridajte pár kvapiek limetky alebo koriander.
Tipy na vylepšenie
Ak obľubujete extra pálivé jedlá, pridajte trochu čerstvej nasekanej čili papričky.
Pre vegetariánsku verziu nahraďte kuracie mäso tofu a použite zeleninový vývar.




















