Tento cestovinový kastról s kuracím mäsom, omáčkou a syrom robím každý týždeň, tak je výborný!

Je ideálny ako obed či večera, zvlášť ak túžite po niečom výdatnom a domácom.

Tento recept spája krémovú syrovú omáčku, šťavnaté kúsky kuracieho mäsa a perfektne uvarené cestoviny penne.

 

 

Po zapečení v rúre vzniká lahodný pokrm, ktorý poteší celú rodinu.

Je ideálny ako obed či večera, zvlášť ak túžite po niečom výdatnom a domácom.

Čo potrebujeme na prípravu zapečených cestovín s kuracím mäsom?

Na cestoviny a mäso:

400 g cestovín penne

500 g kuracieho prsia

2 lyžice olivového oleja

Soľ a čierne korenie podľa chuti

1 lyžička mletej papriky (voliteľné)

Na syrovú omáčku:

 

 

2 lyžice masla

2 lyžice hladkej múky

500 ml mlieka (najlepšie plnotučné)

150 g nastrúhaného syra (napr. cheddar, gouda alebo parmezán)

1 strúčik cesnaku (najemno nasekaný)

Štipka muškátového orecha

Soľ a korenie podľa chuti

Na zapečenie:

100 g nastrúhaného syra na posypanie (napr. mozzarella alebo gouda)

Čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Ako pripraviť zapečené cestoviny s kuracím mäsom?

 

 

1. Predpríprava

Uvarte cestoviny podľa návodu na obale al dente (sú ešte trochu tvrdšie).

Kuracie prsia nakrájajte na menšie kúsky, osoľte, okoreňte a pridajte papriku.

2. Príprava mäsa

Na panvici rozohrejte olivový olej.

Orestujte kuracie kúsky dozlatista, približne 5–7 minút.

 

 

Mäso vyberte a odložte bokom.

3. Syrová omáčka

Na tej istej panvici roztopte maslo, pridajte múku a miešajte, kým nezíska zlatistú farbu.

Postupne prilievajte mlieko a miešajte, aby sa nevytvorili hrudky.

Pridajte nastrúhaný syr, cesnak, muškátový orech, soľ a korenie.

Varíte, kým omáčka nezhustne.

4. Zapečenie v rúre

 

 

Predhrejte rúru na 180 °C.

Do zapekacej misy vložte uvarené penne, kuracie kúsky a syrovú omáčku.

Dobre premiešajte, aby sa všetko spojilo.

Navrch nasypte nastrúhaný syr.

Zapečte v rúre 20–25 minút, kým syr nebude zlatistý.

Servírovanie

 

 

Hotové cestoviny posypte čerstvou petržlenovou vňaťou.

Podávajte s čerstvým šalátom alebo chlebom.

Tipy a variácie

Viac chuti: Pridajte na mäso sušené paradajky alebo šampiňóny.

Krémovejšia omáčka: Použite smotanu na varenie namiesto časti mlieka.

Zdravšia verzia: Použite celozrnné penne a menej syra, prípadne pridajte zeleninu ako brokolicu alebo špenát.

Pre intenzívnu chuť: Použite kombináciu syrov — parmezán + mozzarella + gouda.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes