Tieto mäsové guľky sú šťavnaté, aromatické a plné chutí.

Vďaka kombinácii hovädzieho mäsa, cesnaku, byliniek a jemnej smotanovej omáčky získate tradičné, ale pritom veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí k zemiakom, ryži alebo čerstvému chlebu.
Čo potrebujeme na vynikajúce mäsové guľky?
Na guľky:
500 g mletého hovädzieho mäsa
1 kuracie vajce
3 strúčiky cesnaku (najemno nasekané)
hrsť čerstvého petržlenu (najemno nasekaného)
1 cibuľa (najemno nasekaná)
4 PL strúhanky
soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Na omáčku:

1 PL múky
2 PL paradajkového pretlaku
250 ml vody
2 ČL hnedého cukru
2 bobkové listy
100 ml smotany
4–5 guľôčok čierneho korenia
1/2 ČL sladkej papriky
1 PL masla
1–2 PL rastlinného oleja
soľ podľa chuti
Ako pripraviť vynikajúce mäsové guľky?
1. Príprava mäsovej zmesi
V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, vajce, cesnak, petržlen, cibuľu a strúhanku.

Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Dobre premiešame rukami alebo lyžicou, kým vznikne kompaktná zmes.
2. Tvarovanie a opekanie
Z masovej zmesi tvarujeme stredne veľké guľky.
Na panvici rozohrejeme olej s maslom.

Guľky na strednom plameni opečieme zo všetkých strán, aby získali zlatistú kôrku. Nemusíme ich úplne dopekať – dokončia sa v omáčke.
3. Príprava omáčky
Do tej istej panvice pridáme múku a krátko ju orestujeme, aby zjemnila chuť.
Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a zalejeme vodou.
Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, hnedý cukor a sladkú papriku.
Omáčku necháme jemne zovrieť a potom do nej vložíme opečené guľky.
4. Dokončenie

Polievame omáčku smotanou a jemne premiešame, aby sa spojila s mäsovými guľkami.
Dusíme na miernom plameni asi 15–20 minút, kým sú guľky úplne prepečené a omáčka krémová.
Podľa potreby dochutíme soľou a korením.
Servírovanie
Mäsové guľky podávame teplé s:
varenými zemiakmi alebo ryžou
čerstvým pečivom
alebo ako súčasť zeleninového prílohového šalátu
Tip:
Ak chcete extra aromatickú verziu, pridajte do omáčky pár kvapiek worcesterskej omáčky alebo trochu sušeného tymianu či oregano.




















