Tieto mäsové guľky vás dostanú! Skoro nikto nepozná tento recept! Lacné a jednoduché!

Tieto mäsové guľky sú neskutočne chutné!

Tieto mäsové guľky sú šťavnaté, aromatické a plné chutí.

 

 

Vďaka kombinácii hovädzieho mäsa, cesnaku, byliniek a jemnej smotanovej omáčky získate tradičné, ale pritom veľmi chutné jedlo, ktoré sa hodí k zemiakom, ryži alebo čerstvému chlebu.

Čo potrebujeme na vynikajúce mäsové guľky?

Na guľky:

500 g mletého hovädzieho mäsa

1 kuracie vajce

3 strúčiky cesnaku (najemno nasekané)

hrsť čerstvého petržlenu (najemno nasekaného)

1 cibuľa (najemno nasekaná)

4 PL strúhanky

soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Na omáčku:

 

 

1 PL múky

2 PL paradajkového pretlaku

250 ml vody

2 ČL hnedého cukru

2 bobkové listy

100 ml smotany

4–5 guľôčok čierneho korenia

1/2 ČL sladkej papriky

1 PL masla

1–2 PL rastlinného oleja

soľ podľa chuti

Ako pripraviť vynikajúce mäsové guľky?

1. Príprava mäsovej zmesi

V miske zmiešame mleté hovädzie mäso, vajce, cesnak, petržlen, cibuľu a strúhanku.

 

 

Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

Dobre premiešame rukami alebo lyžicou, kým vznikne kompaktná zmes.

2. Tvarovanie a opekanie

Z masovej zmesi tvarujeme stredne veľké guľky.

Na panvici rozohrejeme olej s maslom.

 

 

Guľky na strednom plameni opečieme zo všetkých strán, aby získali zlatistú kôrku. Nemusíme ich úplne dopekať – dokončia sa v omáčke.

3. Príprava omáčky

Do tej istej panvice pridáme múku a krátko ju orestujeme, aby zjemnila chuť.

Pridáme paradajkový pretlak, premiešame a zalejeme vodou.

Pridáme bobkový list, celé čierne korenie, hnedý cukor a sladkú papriku.

Omáčku necháme jemne zovrieť a potom do nej vložíme opečené guľky.

4. Dokončenie

 

 

Polievame omáčku smotanou a jemne premiešame, aby sa spojila s mäsovými guľkami.

Dusíme na miernom plameni asi 15–20 minút, kým sú guľky úplne prepečené a omáčka krémová.

Podľa potreby dochutíme soľou a korením.

Servírovanie

Mäsové guľky podávame teplé s:

varenými zemiakmi alebo ryžou

čerstvým pečivom

alebo ako súčasť zeleninového prílohového šalátu

Tip:

Ak chcete extra aromatickú verziu, pridajte do omáčky pár kvapiek worcesterskej omáčky alebo trochu sušeného tymianu či oregano.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes