Slávna talianska CITRÓNOVÁ TORTA, ktorá sa rozplýva v ústach!

Jednoduché, svieže a nadýchané potešenie.

Táto citrónová torta je jedným z tých dezertov, ktoré si obľúbite už pri prvom súste.

 

 

Nadýchané cesto a jemný citrónový krém vytvárajú dokonalú harmóniu chutí.

Sviežosť citróna, sladkosť krému a vláčnosť cesta sa spájajú do koláča, ktorý je ľahký, svieži a pôsobí ako z pravej talianskej cukrárne.

A najlepšie na tom je, že príprava je veľmi jednoduchá a zvládne ju každý.

Čo potrebujeme na prípravu citrónovej torty?

Cesto:

šťava z 1 citróna

3 vajíčka

štipka soli

½ lyžičky vanilkového cukru (alebo pár kvapiek vanilkového extraktu)

140 g kryštálového cukru

150 ml mlieka

100 ml rastlinného oleja

8 vrchovatých PL hladkej múky

1 lyžička prášku do pečiva

Citrónový krém:

 

 

kôra z 1 citróna

70 g cukru

1 vajce

½ lyžičky vanilkového cukru (alebo extraktu)

2 PL kukuričného škrobu

300 ml mlieka

40 g masla

Ako postupovať pri príprave citrónovej torty?

1. Príprava krému

 

 

V hrnci zmiešajte vajce, cukor, vanilku, kukuričný škrob a mlieko.

Za stáleho miešania zahrievajte na miernom ohni, kým nevznikne hustý pudingový krém.

Odstavte z ohňa, vmiešajte nastrúhanú citrónovú kôru a maslo. Nechajte mierne vychladnúť.

2. Cesto

Vajcia vyšľahajte so štipkou soli, cukrom a vanilkou do nadýchanej peny.

 

 

Prilejte olej, mlieko a šťavu z citróna.

Postupne pridávajte múku zmiešanú s práškom do pečiva. Vznikne vláčne cesto.

3. Pečenie

Do vymastenej a múkou vysypanej formy nalejte pripravené cesto.

Na vrch lyžicou rozdeľte pripravený krém – počas pečenia sa jemne vpije a vytvorí mäkké „vankúšiky“ plné chuti.

Pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 35–40 minút, kým torta nezíska zlatistú farbu.

4. Dokončenie

 

 

 

Nechajte vychladnúť, posypte práškovým cukrom a podávajte.

Tipy na servírovanie:

Tento koláč je úžasný aj na druhý deň, keď sa chute krásne prepoja.

Podávajte s čerstvým ovocím alebo lístkami mäty pre extra sviežosť.

Ak máte radi intenzívnejšiu chuť, pridajte do krému pár kvapiek citrónového extraktu.

Výsledkom je jemná, vláčna a svieža torta, ktorá sa rozplýva v ústach. Perfektná k popoludňajšej káve či ako dezert po nedeľnom obede.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes