Tento recept sa traduje z generácie na generáciu a kedysi nesmel chýbať na žiadnej svadobnej hostine.
Zemplínske svadobný holúbky sú klenotom našej rodinnej kuchárky, no pravdou je, že nikto ich nerobí tak chutne, ako naša starká.
Recept je pôvodný a najlepšie je naň použiť mladú kapustu, ak však nemáte, poslúži aj staršia.
Potrebujeme:
1, 5 malej hlávky kapusty
500 g ryže
1750 g mletého bravčového mäsa
Domáca vegeta
soľ
mleté čierne korenie
sladká paprika
bravčová masť
1 väčšie vajíčko alebo 2 menšie
2 strúčiky cesnaku
2 cibule
250 ml paradajkového pretlaku
Postup:
Z kapusty vyrežeme hlúbik.
Dáme ju do vriacej vody, aby listy zmäkli a dali sa oddeliť.
Premytú ryžu, mäso, vajíčka a prelisovaný cesnak spolu zmiešame.
Pridáme vegetu, soľ a čierne korenie podľa chuti.
Cibuľu popražíme na oleji a bravčovej masti, pridáme sladkú papriku a soľ.
Postupne primiešame do mäsovo-ryžovej zmesi.
Zmesou plníme kapustné listy.
Zvyšné listy použijeme na vyloženie hrnca – jednoducho ich uložíme na dno.
Plnené listy uložíme do hrnca na kapustové listy, zalejeme paradajkovým pretlakom a vodou.
Varíme zhruba 45 minút, respektíve dovtedy, pokým mäso a ryža nezmäknú.
Podávame s chlebom.
Ak nám zvýši kapusta, pokrájame ju na rezančeky a podávame ako prílohu.