Tieto zemiaky sa typicky podávajú v Anglicku, sú jednoduché na prípravu, no napriek tomu celkom iné ako tie, ktoré bežne podávame my.
My sme si ich doma zamilovali a robíme ich pravidelne. Skúste a uvidíte.
Potrebujeme:
Zemiaky
Tuk (olej, bravčová masť, maslo)
Soľ
Voliteľné:
Bylinky podľa chuti
Cesnak
Koreniny podľa chuti
Postup:
Zemiaky ošúpeme a vcelku, nepokrájané, ich v hrnci zalejeme vriacou osolenou vodou.
Dáme variť (ak sú zemiaky veľké môžeme ich prekrojiť, nové zemiaky som ani nešúpala).
Varíme len 10 minút.
Po desiatich minútach vodu zlejeme, zakryjeme pokrievkou a hrncom dobre potrasieme, aby sa zemiaky trochu „potĺkli“.
Na plech nalejeme tuk (alebo masť – nepoužívajte však za studena lisované oleje) ako máte radi.
Plech aj s tukom vložíme do rúry a necháme zahriať (tuk by mal byť horúci).
Potom na plech preložíme zemiaky a trochu v tuku poobraciame tak, aby bol celý povrch obalený v tuku.
Do rúry vyhriatej cca na 200 stupňov Celzia vložíme plech, do ktorého sme dali tuk (masť, olej, prípadne iný, ako chcete).
Zohrievame kým nie je horúci.
Vyberieme a pomocou dvoch lyžíc do neho preložíme predvarené zemiaky.
Takto upravené zemiaky vložíme do rúry a pečieme 40 minút.
Počas pečenia je dobré obrátiť ich.
Zemiaky sú naozaj výborné, na povrchu krásne chrumkavé a vo vnútri mäkučké. Odporúčam!
Prajeme vám dobrú chuť! :-)