Šarišský jablkový koláč: Tento hrnčekový recept koluje generáciami dlhé roky a je úžasný!

Vynikajúci jablkový koláčik podľa starodávneho receptu. Tento koláčik upiekla pani Ajka a je naozaj prvotriedny.

Tradičné recepty z regiónov Slovenska majú svoje čaro – sú jednoduché, poctivé a plné chuti.

 

 

Jedným z takýchto pokladov je aj Šarišský hrnčekový koláč, ktorý sa v mnohých domácnostiach dedí z generácie na generáciu.

Tento koláč si nevyžaduje váhu ani špeciálne suroviny – postačí vám obyčajný hrnček a chuť upiecť niečo výnimočné z bežných ingrediencií.

Je rýchly, nadýchaný a výborne chutí napríklad s džemom, orechmi či makom.

 

 

V článku vám prinášame osvedčený recept a tipy, ako si tento klasický koláč prispôsobiť podľa svojej chuti.

Tento koláčik upiekla pani Ajka a je naozaj prvotriedny.

Potrebujeme:

5 celých vajec

1 hrnček cukru

1 hr. oleja

2 hr. polohrubej múky

1 hr. posekaných orechov (nie pomletých)

 

 

hrozienka

100 g čokolády – nasekať na kúsky

1 PL sódy bikarbóny

1 PL škorice

4-5 jabĺk – pokrájať na kúsky

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.

 

 

Postupne pridávame olej a šľaháme.

Múku pomiešame so škoricou a sódou, postupne pridávame do vyšľahanej hmoty a dobre premiešame.

Nakoniec prisypeme posekané jablká.

Do cesta vmiešame aj orechy, hrozienka, čokoládu a jemne premiešame.

 

 

Plech vymažeme maslom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie.

Hmotu vylejeme na plech a zarovnáme.

Pečieme pri 190 °C asi 35 min.

 

 

Nakoniec len posypeme cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

 

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes