Tradičné recepty z regiónov Slovenska majú svoje čaro – sú jednoduché, poctivé a plné chuti.
Jedným z takýchto pokladov je aj Šarišský hrnčekový koláč, ktorý sa v mnohých domácnostiach dedí z generácie na generáciu.
Tento koláč si nevyžaduje váhu ani špeciálne suroviny – postačí vám obyčajný hrnček a chuť upiecť niečo výnimočné z bežných ingrediencií.
Je rýchly, nadýchaný a výborne chutí napríklad s džemom, orechmi či makom.
V článku vám prinášame osvedčený recept a tipy, ako si tento klasický koláč prispôsobiť podľa svojej chuti.
Tento koláčik upiekla pani Ajka a je naozaj prvotriedny.
Potrebujeme:
5 celých vajec
1 hrnček cukru
1 hr. oleja
2 hr. polohrubej múky
1 hr. posekaných orechov (nie pomletých)
hrozienka
100 g čokolády – nasekať na kúsky
1 PL sódy bikarbóny
1 PL škorice
4-5 jabĺk – pokrájať na kúsky
Postup:
Vajcia vyšľaháme s cukrom do peny.
Postupne pridávame olej a šľaháme.
Múku pomiešame so škoricou a sódou, postupne pridávame do vyšľahanej hmoty a dobre premiešame.
Nakoniec prisypeme posekané jablká.
Do cesta vmiešame aj orechy, hrozienka, čokoládu a jemne premiešame.
Plech vymažeme maslom a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie.
Hmotu vylejeme na plech a zarovnáme.
Pečieme pri 190 °C asi 35 min.
Nakoniec len posypeme cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)