Niet nad vôňu čerstvo upečených rožkov, ktorá sa rozlieha celým bytom a láka k stolu ešte skôr, než stihnú vychladnúť.
Domáce rožky nie sú len o chuti, ale aj o radosti z tvorenia a pocite domova, ktorý prinášajú.
Pripravili sme pre vás overený recept na vynikajúce rožky, ktoré sú mäkké, nadýchané a na nerozoznanie od tých z dobrej pekárne – ak nie ešte lepšie!
Či už ich podávate na raňajky, k polievke alebo ako pochúťku na desiatu, ich vôňa a chuť si vás okamžite získajú. Poďme sa spolu pustiť do pečenia!
Vynikajúci recept na domáce rožteky ako z pekárne. Recept od pani Danky jednoducho musíte vyskúšať. Rožteky sú fantastické.
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
1 kocka droždie
650 ml vlažné mlieko
2 ČL soľ
1 ČL cukor kryštálový
na pomastenie žĺtko
Postup:
Z trochy mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.
Do misky si preosejem múku, pridám mlieko, soľ a kvások.
Zahnetiem cesto. Cesto by malo byť hustejšie.
Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku a poriadne ho prehnetiem, ako cesto na rezance, aspoň 3-4 minútky, aby bolo hladké.
Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.
Po vykysnutí cesto vyložím na dosku, a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.
Z každej urobím guľku a nechám 20 min. zakryté podkysnuť.
Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.
Každú rolku položím na pomastený plech, zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň15-20 min.
Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.
Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)