Odkedy mám tento recept, rožky sa u nás nekupujú: Chrumkavá kôrka a vnútri sú ako páperie – pečú sa 15 minút!

Vynikajúce rožky s chrumkavou kôrkou a jemnulinkou striedkou.

Niet nad vôňu čerstvo upečených rožkov, ktorá sa rozlieha celým bytom a láka k stolu ešte skôr, než stihnú vychladnúť.

 

 

Domáce rožky nie sú len o chuti, ale aj o radosti z tvorenia a pocite domova, ktorý prinášajú.

Pripravili sme pre vás overený recept na vynikajúce rožky, ktoré sú mäkké, nadýchané a na nerozoznanie od tých z dobrej pekárne – ak nie ešte lepšie!

Či už ich podávate na raňajky, k polievke alebo ako pochúťku na desiatu, ich vôňa a chuť si vás okamžite získajú. Poďme sa spolu pustiť do pečenia!

 

 

Vynikajúci recept na domáce rožteky ako z pekárne. Recept od pani Danky jednoducho musíte vyskúšať. Rožteky sú fantastické.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

1 kocka droždie

650 ml vlažné mlieko

2 ČL soľ

1 ČL cukor kryštálový

na pomastenie žĺtko

Postup:

Z trochy mlieka, cukru a droždia si urobím kvások.

 

 

Do misky si preosejem múku, pridám mlieko, soľ a kvások.

Zahnetiem cesto. Cesto by malo byť hustejšie.

Potom ho vyložím na jemne pomúčenú dosku a poriadne ho prehnetiem, ako cesto na rezance, aspoň 3-4 minútky, aby bolo hladké.

Cesto vložím naspäť do misky a nechám ho na teplom mieste vykysnuť tak, aby zdvojnásobilo svoj objem.

Po vykysnutí cesto vyložím na dosku, a rozdelím ho na 20 rovnakých častí.

 

 

Z každej urobím guľku a nechám 20 min. zakryté podkysnuť.

Potom každú guľku vyvaľkám do oválu na tenko a zrolujem do rolky.

Každú rolku položím na pomastený plech, zakryjem celofánom a nechám ešte podkysnuť aspoň15-20 min.

 

 

Potom potriem rozšľahaným žĺtkom a upečiem.

Pečiem 12-15 min pri 200-220 °C, podľa typu rúry.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes