Toto cesto na závin bez kysnutia ma naučila starká. Je veľmi jednoduché, rýchle a ak máte radi rýchle recepty, odporúčam.
Chutí ako ten z kysnutého cesta, akurát je bez kysnutia.
Potrebujeme:
300 g hladkej múky
1/2 kocky tuku na pečenie (Hera alebo maslo)
Štipka soli
25 g droždia
1 lyžičku cukru
150 ml teplého mlieka
1 vajce (na potretie)
Na plnenie:
Jablká
Mak,
Strúhanka
Škorica
Tvaroh
Hrozienka
Vanilkový cukor
Na potretie:
Vajíčko
Postup:
Najprv pripravíme kvások z trochy teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru.
Do múky urobíme jamku, vlejeme kvások.
Pridáme štipku soli, tuk nastrúhaný na hrubom strúhadle a zvyšok teplého mlieka.
Všetko prepracujeme na vláčne cesto, ktoré hneď (bez kysnutia) rozdelíme na dva diely.
Z každého vyvaľkáme obdĺžnik, posypeme strúhankou, po celej ploche navrstvíme jablká, posypeme hrozienkami, škoricou a vanilkovým cukrom.
Rohy cesta prehneme dovnútra a zrolujeme.
Prípadne použijeme inú náplň, podľa chuti, výborný je lekvár s makom.
Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista asi 15 minút.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)