Čarovný závin podľa mojej starkej, bez kysnutia: Chutí ako klasické kysnuté cesto, ale je bez čakania!

Toto cesto ma naučila starká. Je veľmi jednoduché, rýchle a ak máte radi rýchle recepty, odporúčam. Chutí ako ten z kysnutého cesta, akurát je bez kysnutia. 

Toto cesto na závin bez kysnutia ma naučila starká. Je veľmi jednoduché, rýchle a ak máte radi rýchle recepty, odporúčam.

 

 

Chutí ako ten z kysnutého cesta, akurát je bez kysnutia.

Potrebujeme:

300 g hladkej múky

1/2 kocky tuku na pečenie (Hera alebo maslo)

Štipka soli

25 g droždia

1 lyžičku cukru

150 ml teplého mlieka

1 vajce (na potretie)

Na plnenie:

 

 

Jablká

Mak,

Strúhanka

Škorica

Tvaroh

Hrozienka

Vanilkový cukor

Na potretie:

Vajíčko

Postup:

Najprv pripravíme kvások z trochy teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru.

 

 

Do múky urobíme jamku, vlejeme kvások.

Pridáme štipku soli, tuk nastrúhaný na hrubom strúhadle a zvyšok teplého mlieka.

Všetko prepracujeme na vláčne cesto, ktoré hneď (bez kysnutia) rozdelíme na dva diely.

 

 

Z každého vyvaľkáme obdĺžnik, posypeme strúhankou, po celej ploche navrstvíme jablká, posypeme hrozienkami, škoricou a vanilkovým cukrom.

Rohy cesta prehneme dovnútra a zrolujeme.

Prípadne použijeme inú náplň, podľa chuti, výborný je lekvár s makom.

 

 

Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 ° C dozlatista asi 15 minút.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes