Chcem sa podeliť o návod, podľa ktorého zavárala uhorky moja babka aj mama.
Ani jedna z nich neoblubovala zaváranie a preto si osvojili tento postup. A naozaj sa ujal, voláme ich nakladané uhorky lenivej ženy :-).
Nikdy sa nám nestalo, že by sa uhorky pokazili a vydržali zakaždým do ďalšej sezóny (pokiaľ sa nezjedli).
Takže ja pokračujem v rodinnom recepte a odporúčam to úplne každému, je to úplne jednoduché a rýchle.
Do pohárov viem pridať aj inú zeleninu, ale stačia vám aj len uhorky.
Potrebujeme:
Uhorky + voliteľné ďalšiu zeleninu
Vetvičky kôpru
Do každého pohára:
5-6 lyžíc studeného octu
1 a 1/2 lyžice kr. cukru
1 lyžičku Deko alebo Zelko
Postup:
Do čistých pohárov natlačíme zeleninu s kôprom.
Do každého pohára pridáme studený ocot, cukor, Deko.
Každý pohár zalejeme vriacou vodou z kanvice.
Hneď zavíčkujeme.
Otočíme hore dnom a zabalíme do deky.
Necháme do druhého dňa odpočívať.
Ešte sa mi nestalo, že by viečka nechytili.
Potom sklsdujeme ako klasické zavárané uhorky.
Uhorky sú veľmi chutné a príprava naozaj rýchla a úplne nenáročná. Odporúčam každému vyskúšať tento recept, nebudete ľutovať!
Druhý recept
Potrebujete:
1 kg malých uhoriek (nakladačky)
1 l vody
1 dcl octu (8 %)
1 PL soli
2 PL kryštálového cukru
3–4 strúčiky cesnaku (nakrájané)
kôpor (ideálne kvitnúci)
voliteľne: celé čierne korenie, bobkový list, horčičné semienka
Postup:
Uhorky dobre umyte a odrežte im konce.
Poukladajte ich do čistej veľkej nádoby (napr. 3-litrový zavárací pohár).
Medzi uhorky pridajte kôpor, cesnak a prípadne korenie.
V hrnci nechajte zovrieť vodu s cukrom, soľou a octom – nechajte vychladnúť na vlažné.
Zalejte uhorky nálevom tak, aby boli celé ponorené.
Uzavrite viečkom a nechajte v chladničke alebo chladnej miestnosti 2–3 dni.
Hotovo!
Uhorky budú krásne chrumkavé, jemne kyslé a pripravené na jedenie už po pár dňoch.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)
Evka C.