NAKLADAČKY bez roboty: Kto raz skúsi tento zlepšovák, ten sa už ku klasickému zaváraniu nevráti!

Na tento recept nedám dopustiť - žiadne varenie nálevu, zaváranie a mám fantastické uhorky na celý rok!

Chcem sa podeliť o návod, podľa ktorého zavárala uhorky moja babka aj mama.

 

 

Ani jedna z nich neoblubovala zaváranie a preto si osvojili tento postup. A naozaj sa ujal, voláme ich nakladané uhorky lenivej ženy :-).

Nikdy sa nám nestalo, že by sa uhorky pokazili a vydržali zakaždým do ďalšej sezóny (pokiaľ sa nezjedli).

Takže ja pokračujem v rodinnom recepte a odporúčam to úplne každému, je to úplne jednoduché a rýchle.

 

 

Do pohárov viem pridať aj inú zeleninu, ale stačia vám aj len uhorky.

Potrebujeme:

Uhorky + voliteľné ďalšiu zeleninu

Vetvičky kôpru

Do každého pohára:

5-6 lyžíc studeného octu

1 a 1/2 lyžice kr. cukru

1 lyžičku Deko alebo Zelko

 

Postup:

Do čistých pohárov natlačíme zeleninu s kôprom.

Do každého pohára pridáme studený ocot, cukor, Deko.

Každý pohár zalejeme vriacou vodou z kanvice.

 

 

Hneď zavíčkujeme.

Otočíme hore dnom a zabalíme do deky.

Necháme do druhého dňa odpočívať.

 

 

Ešte sa mi nestalo, že by viečka nechytili.

Potom sklsdujeme ako klasické zavárané uhorky.

Uhorky sú veľmi chutné a príprava naozaj rýchla a úplne nenáročná. Odporúčam každému vyskúšať tento recept, nebudete ľutovať!

Druhý recept

Potrebujete:

1 kg malých uhoriek (nakladačky)

 

 

1 l vody

1 dcl octu (8 %)

1 PL soli

2 PL kryštálového cukru

3–4 strúčiky cesnaku (nakrájané)

kôpor (ideálne kvitnúci)

voliteľne: celé čierne korenie, bobkový list, horčičné semienka

Postup:

Uhorky dobre umyte a odrežte im konce.

 

 

Poukladajte ich do čistej veľkej nádoby (napr. 3-litrový zavárací pohár).

Medzi uhorky pridajte kôpor, cesnak a prípadne korenie.

V hrnci nechajte zovrieť vodu s cukrom, soľou a octom – nechajte vychladnúť na vlažné.

Zalejte uhorky nálevom tak, aby boli celé ponorené.

Uzavrite viečkom a nechajte v chladničke alebo chladnej miestnosti 2–3 dni.

Hotovo!

Uhorky budú krásne chrumkavé, jemne kyslé a pripravené na jedenie už po pár dňoch.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Evka C.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes