Máte doma obyčajný zemiak a trochu kyslej smotany?
Tak vedzte, že máte v rukách základ na nečakane chutné a originálne pohostenie, ktoré pripravíte za pár minút!
Zabudnite na klasické chlebíčky – táto rýchla pochúťka si získa srdcia vašich hostí hneď pri prvom súste.
Jednoduchá, lacná a neskutočne lahodná kombinácia vás presvedčí, že aj z mála sa dá vytvoriť kulinársky zážitok.
Dokonca, aj keď doma nenájdete kyslú smotanu, stačí, ak zemiaky potriete olejom v ktorom si rozmiešate strúčik cesnaku, soľ a bazalku.
Potrebujeme:
1 veľká nový zemiak
Kyslú smotanu
Strúhaný syr
1 strúčik cesnaku
Soľ
Bazalka
Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:
Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….
Olivový olej
Postup:
Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.
Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom.
Osolíme a okoreníme.
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.
Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút.
Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou.
Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.
Obložené pizza zemiaky
Perfektné jedlo aj na oslavu, namiesto obložených chlebíčkov.
Skúste obložené zemiaky a uvidíte, že ide o perfektnú chuťovku.
Potrebujeme:
6 väčších zemiakov (cca 600g)
100 g strúhaného syra
25-30 g masla
2 veľké paradajky
Bazalka
Šunka nastrújaná alebo nakrájaná na pásiky
Prísady podľa chuti
Postup:
Zemiaky povaríme v slanej vode – od bodu varu asi 10 minút, potom scedíme.
Každý zemiak rozkrojíme buď na polovice alebo na 3 kúsky (stredný bude plochý).
Krájame od oka, podľa toho, aké veľké sú zemiaky (tak aby sa dali jednoducho zobrať do ruky).
Zemiaky osolíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme maslom.
Na zemiaky navrstvíme oblohu – plátky paradok, šunku, syr a ďalšie prísady.
Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 stupňov.
Môžeme meniť oblohu podľa chuti, pokojne skúste aj na štýl pizze s paradajkovou omáčkou.
Zemiakovo-slaninové kvety
Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky.
Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady.
Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.