Zemiaky nakrájam na kolieska a pridám kyslú smotanu: Za 5 minút a mám perfektné pohostenie pre návštevy – chlebíčky si nikto nevšíma!

Vynikajúci nápad na originálne pohostenie zo zemiakov.

Máte doma obyčajný zemiak a trochu kyslej smotany?

 

 

Tak vedzte, že máte v rukách základ na nečakane chutné a originálne pohostenie, ktoré pripravíte za pár minút!

Zabudnite na klasické chlebíčky – táto rýchla pochúťka si získa srdcia vašich hostí hneď pri prvom súste.

Jednoduchá, lacná a neskutočne lahodná kombinácia vás presvedčí, že aj z mála sa dá vytvoriť kulinársky zážitok.

 

 

Dokonca, aj keď doma nenájdete kyslú smotanu, stačí, ak zemiaky potriete olejom v ktorom si rozmiešate strúčik cesnaku, soľ a bazalku.

Potrebujeme:

1 veľká nový zemiak

Kyslú smotanu

 

 

Strúhaný syr

1 strúčik cesnaku

Soľ

Bazalka

Ďalej môžete pridať čokoľvek, čo máte radi:

Paradajkovú omáčku, šunku, kukuricu….

Olivový olej

Postup:

Zemiak nakrájame na tenké plátky – netreba šúpať.

 

 

Plátky uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pokvapkáme olivovým olejom.

Osolíme a okoreníme.

Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 20 minút, alebo kým sú plátky dostatočne prepečené.

 

 

Zemiaky teraz obložíme ľubovoľnými prísadami a dáme ešte zapiecť do rúry na 5 minút.

Výborná je verzia bez mäsa, len s kyslou smotanou zmiešanou s trochou strúhaného syra, cesnakom a bazalkou.

Môžete však zvoliť aj klasickú pizza verziu – paradajková omáčka, syr, šunka a pizza korenie.

Obložené pizza zemiaky

 

 

Perfektné jedlo aj na oslavu, namiesto obložených chlebíčkov.

Skúste obložené zemiaky a uvidíte, že ide o perfektnú chuťovku.

Potrebujeme:

6 väčších zemiakov (cca 600g)

100 g strúhaného syra

25-30 g masla

2 veľké paradajky

Bazalka

Šunka nastrújaná alebo nakrájaná na pásiky

Prísady podľa chuti

Postup:

Zemiaky povaríme v slanej vode – od bodu varu asi 10 minút, potom scedíme.

Každý zemiak rozkrojíme buď na polovice alebo na 3 kúsky (stredný bude plochý).

 

 

Krájame od oka, podľa toho, aké veľké sú zemiaky (tak aby sa dali jednoducho zobrať do ruky).

Zemiaky osolíme, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme maslom.

Na zemiaky navrstvíme oblohu – plátky paradok, šunku, syr a ďalšie prísady.

Pečieme vo vyhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 200 stupňov.

Môžeme meniť oblohu podľa chuti, pokojne skúste aj na štýl pizze s paradajkovou omáčkou.

Zemiakovo-slaninové kvety

 

 

Krásne a fantasticky chutné kvety zo zemiakov, lístkového cesta a chrumkavej slaninky.

Na prípravu nie sú vôbec náročné, základom je mať poruke formu na muffiny a potrebné prísady.

Tento nápad ulahodí nielen oku, ale aj chuťovým bunkám. Postup si môžete pozrieť v krátkom videu.

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes