Hanácké hertepláky podľa našej 87-ročnej starkej: Tento recept kedysi robili v každej sediackej rodine!

Naša starká si recept na tieto placky priniesla zo svojho rodného kraja, vy ich poznáte ako lokše, ale u nás sa im už inak ako hertepláky nepovie. 

Hanácke hertepláky sú tradičným jedlom pochádzajúcim z úrodného kraja Haná na strednej Morave, kde sa po stáročia žilo v súlade s prírodou a úrodou polí.

 

 

Slovo hertepláky je miestne označenie pre zemiakové placky, ktoré boli kedysi bežnou súčasťou sedliackej kuchyne.

Jednoduché suroviny, ktoré mala každá domácnosť poruke – najmä zemiaky, múka a cesnak – vytvárali chutné, sýte a cenovo dostupné jedlo pre celú rodinu.

V minulosti sa hertepláky piekli na liatinovej platni priamo na peci, často sa jedli len tak nasucho alebo potreté masťou, neskôr aj s kyslou smotanou, cibuľkou či kyslou kapustou.

 

 

Dodnes sú symbolom poctivej vidieckej kuchyne a pripomienkou čias, keď sa varilo skromne, no s láskou a citom pre chuť.

V nasledujúcom recepte si ukážeme, ako si túto regionálnu dobrotu pripraviť aj u vás doma – rýchlo, chutne a s nádychom tradície.

Potrebujeme:

Cesto:

asi 1 kg zemiakov

 

 

asi 500 g polohrubej múky

soľ

1. náplň:

mak (mletý)

cukor práškový (zmiešať s makom)

2. náplň:

lekvár

maslo

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Olúpeme ich a najemno nastrúhame.

 

 

Potom ich zmiešame s múkou a so soľou a spracujeme na cesto, ktoré sa nelepí, nie je príliš tuhé ani riedke.

Na pomúčenej doske vyvaľkáme tenké placky.

Tie opekáme nasucho na liatinovom koliesku plynového sporáka z oboch strán.

 

 

Ešte teplé potrieme rozpusteným maslom, posypeme makom zmiešaným s mletým cukrom.

Znovu pokvapkáme maslom a stočíme ako palacinku.

Do hrnca ich skladáme na seba, medzi sebou ich premazávame maslom a uchovávame v teple.

 

 

Ako druhá varianta ich plniť ich lekvárom alebo lekvárom a aj sypať makom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes