Kapusta, pár vajíčok, múky a syra – stačí zamiešať a je z toho vynikajúca pochúťka, ktorú som doteraz nepoznal.
Keď skúsite, bude u vás na stole rozvoniavať pravidelne.
Potrebujeme:
Kapusta 1,5 kg
Múka hladká približne 10 lyžíc (upravíme podľa potreby)
200 g strúhaného syra
3 vajcia
3 strúčiky cesnaku
Soľ, čierne mleté korenie
Ďalej:
2 ks bambino, alebo 200 g iného taveného syra
8 polievkových lyžíc kyslej smotany
3 vajcia uvarené natvrdo
zelené bylinky
Postup:
Kapustu nastrúhame alebo nakrájame nadrobno, zmiešame s soľou a necháme asi 10 minút odpočinúť.
Potom pridáme rozmiešané vajíčka so syrom, pretlačený cesnakom, polovicu múky a dobre premiešame.
Podľa potreby pridávame ďalšiu múku, kým nevymiešame homogénnu zmes.
Vyprážame na bravčovej masti alebo troche oleja ako klasické placky.
Omáčka:
zmiešame kyslú smotanu s nastrúhanými uvarenými vajíčkami, taveným syrom, bylinkami a touto zmesou potierame placky.
Je to výborné a jednoduché jedlo.
Placky môžete striedavo vrstviť na seba so smotanovým krémom a vytvoriť tak výbornú slanú tortu. :-)
Recept č. 2 (bez taveného syra)
Potrebujeme:
250 g bielej kapusty
100 g hladkej múky
70 g tvrdého syra
3 vajcia
1 cibuľu
soľ podľa chuti
olej na vysmážanie
Postup:
1. Cibuľu a kapustu nakrájajte nadrobno a vložte ich do hlbokej misy.
2. Pridajte vajcia, syr nastrúhaný na hrubom strúhadle, preosiatu múku a soľ.
3. Všetko dobre premiešajte vidličkou.
4. Na panvicu s rozhorúčeným olejom rovnomerne navrstvite kapustovú hmotu do tvaru placky.
5. Panvicu prikryte pokrievkou a opekajte 15 – 20 minút pri nízkej teplote.
6. Potom placku otočte pomocou taniera na druhú stranu. Znovu prikryte pokrievkou a opekajte ďalších 10 minút pri nízkej teplote.
7. Preložte placku na tanier, nakrájajte a vychutnávajte. Prajeme dobrú chuť!