Výborný tip, pre každého, kto zbožňuje vyprážanú cuketu, ale rád by si doprial zdravšiu verziu, nie takú mastnú a kalorickú.
Pečená cuketa v špeciálnom cestíčku
Cuketa je v letnej kuchyni klasikou – ľahká, dostupná a rýchla na prípravu.
Väčšina z nás ju pozná najmä v jej tradičnej vyprážanej podobe, obalenej v trojobale a usmaženej dozlatista.
Práve preto ma prekvapilo, keď som úplnou náhodou objavila recept na pečenú cuketu, ktorý prekonal moje očakávania.
Bez mastnoty, s chrumkavou kôrkou a jemnou chuťou, ktorá vynikne oveľa viac než pri smažení.
Ak ste doteraz nedali šancu pečenej verzii, možno je čas to zmeniť – vaše chuťové poháriky sa vám poďakujú.
Potrebujeme:
Cuketu
Hladkú múku
1 vajce
1 lyžičku bieleho jogurtu
1 strúčik cesnaku
Strúhanku
Najemno nastrúhaný syr
Olej
Korenie, soľ
(Ak nemáte čerstvý cesnak použite sušený a pridajte ho priamo do strúhanky a syra)
Postup:
Cuketu nakrájame na kolieska – ak máme k dispozícii mladú zeleninu, netreba ju ani šúpať.
Každé následne balíme najskôr v múke, potom vo vajíčku zmiešanom s pretlačeným cesnakom, soľou a jogurtom.
Nakoniec obalíme v strúhankovo-syrovej zmesi.
Strúhanku a syr zmiešame v pomere 2:1 (už som skúšala aj celkom bez strúhanky len so syrom a bolo to tiež výborné)
Kolieska uložíme na plech vymastený olejom a ešte zľahka potrieme olejom.
Rúru nastavíme na 180 stupňov asi 20 minút, po 10-tich minútach kolieska poprevraciame.
Podávame s omáčkou podľa chuti.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)