Domáce záviny majú voňavú a nezameniteľnú atmosféru domova. Každá rodina má svoj obľúbený recept, no tie najlepšie pochádzajú zo starých kuchárskych kníh či od našich babičiek, ktoré piekli bez váh, ale s citom.
Dnešný recept vám priblíži cesto, ktoré sa po celé generácie osvedčilo ako základ krehkých, poddajných a chutných závinov.
Navyše vám prezradíme zopár netradičných prísad a trikov, ktoré pozdvihnú výsledok na novú úroveň.
Základný recept na ťahané alebo valkané cesto na závin (starodávna verzia)
Ingrediencie:
250 g hladkej múky
1 vajce
1 PL octu
2 PL oleja
asi 100 ml vlažnej vody (podľa potreby)
štipka soli
Postup:
V mise premiešajte múku so soľou.
Pridajte vajce, ocot, olej a vlažnú vodu po častiach, aby ste vytvorili vláčne, jemné cesto.
Vypracujte dôkladne – cesto by malo byť hladké, lesklé a elastické.
Nebojte sa ho dobre prebiť o dosku – tým sa zlepší jeho ťahavosť.
Cesto nechajte odpočívať minimálne 30 minút pod nahriatou miskou alebo v mikroténovom sáčku – lepšie sa potom naťahuje alebo vaľká.
Triky a tajné prísady pre fantastické cesto:
Ocot – nie je tam náhodou! Ocot zmäkčuje lepok v múke, a preto je cesto pružnejšie, krehkejšie a po upečení sa krásne listuje.
Pivo – ak nahradíte časť vody svetlým pivom, cesto bude ešte vzdušnejšie a chutnejšie. Bublinky urobia svoju prácu!
Rozpustené maslo alebo smotana – do cesta môžete pridať 1 PL rozpusteného masla alebo lyžicu kyslej smotany, čo zabezpečí extra jemnosť a chuť.
Žĺtok namiesto celého vajca – cesto bude mäkšie a menej elastické, vhodné pre veľmi tenké záviny.
Trocha citrónovej šťavy – podobne ako ocot, pomáha spracovať lepok a zároveň dodá jemný svieži podtón.
Odpočinok – minimálne 30 minút! Nie je to prísada, ale absolútne nevyhnutný krok pre jemnosť a elasticitu cesta.
Na aké záviny sa cesto hodí?
Toto univerzálne cesto je ideálne na:
klasické jablkové záviny s orechmi a škoricou
tvarohové závinové rolky
makové či orechové štrúdle
slané záviny plnené kapustou, špenátom, mäsom alebo syrom
Tradičné plnky do závinu podľa receptov našich babičiek
Klasická jablková plnka so škoricou a orechmi
Ingrediencie:
1 kg nastrúhaných jabĺk
3 PL kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)
1 ČL škorice
100 g mletých alebo posekaných vlašských orechov
1 PL strúhanky (na vsatie šťavy)
Postup:
Jablká nastrúhajte nahrubo.
Zľahka ich posypte cukrom a nechajte chvíľu postáť – pustia šťavu.
Šťavu čiastočne zlejte (alebo pridajte strúhanku).
Primiešajte škoricu a orechy.
Plnku rozložte rovnomerne na cesto a zrolujte.
Tvarohová plnka s hrozienkami
Ingrediencie:
500 g mäkkého tvarohu
1 vajce
3–4 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
hrsť hrozienok (namočených v rume alebo horúcej vode)
citrónová kôra (voliteľne)
Postup:
Tvaroh vymiešajte s cukrom, vajcom, vanilkou a kôrou.
Na záver pridajte scedené hrozienka.
Plnku rovnomerne naneste na cesto, zrolujte a upečte.
Maková plnka s jablkami (vlhká a šťavnatá)
Ingrediencie:
200 g mletého maku
150 ml mlieka
2–3 PL medu alebo cukru
1 ČL škorice
1 strúhané jablko (voliteľne na zjemnenie)
Postup:
Mak zalejte teplým mliekom, pridajte cukor, škoricu a nechajte chvíľu napučať.
Pridajte jablko pre šťavnatosť.
Nechajte mierne vychladnúť a natrite na cesto.
Orechová plnka podľa babičky
Ingrediencie:
200 g mletých vlašských orechov
100 ml mlieka
3–4 PL cukru
1 ČL rumu alebo vanilky
1 PL strúhanky (ak je plnka riedka)
Postup:
Mlieko ohrejte s cukrom, zalejte ním orechy a dobre premiešajte.
Pridajte rum a prípadne strúhanku.
Plnku nechajte trochu vychladnúť pred použitím.
Lekvárová plnka (na rýchlo a jednoducho)
Ingrediencie:
hustý slivkový alebo marhuľový lekvár
mleté orechy alebo strúhanka (voliteľne, ak je lekvár riedky)
škorica podľa chuti
Postup:
Hustý lekvár rovnomerne natrite na cesto.
Môžete posypať orechmi alebo škoricou pre zvýraznenie chuti.