Čo som pridala do cesta? Len tajná prísada našich babičiek a vaše záviny dostanú medailu!

Toto cesto je klenotom starých kuchýň – pružné, elastické, jemné po upečení a hlavne overené časom.

Domáce záviny majú voňavú a nezameniteľnú atmosféru domova. Každá rodina má svoj obľúbený recept, no tie najlepšie pochádzajú zo starých kuchárskych kníh či od našich babičiek, ktoré piekli bez váh, ale s citom.

 

 

Dnešný recept vám priblíži cesto, ktoré sa po celé generácie osvedčilo ako základ krehkých, poddajných a chutných závinov.

Navyše vám prezradíme zopár netradičných prísad a trikov, ktoré pozdvihnú výsledok na novú úroveň.

Základný recept na ťahané alebo valkané cesto na závin (starodávna verzia)

Ingrediencie:

250 g hladkej múky

1 vajce

1 PL octu

2 PL oleja

asi 100 ml vlažnej vody (podľa potreby)

štipka soli

Postup:

 

 

V mise premiešajte múku so soľou.

Pridajte vajce, ocot, olej a vlažnú vodu po častiach, aby ste vytvorili vláčne, jemné cesto.

Vypracujte dôkladne – cesto by malo byť hladké, lesklé a elastické.

Nebojte sa ho dobre prebiť o dosku – tým sa zlepší jeho ťahavosť.

Cesto nechajte odpočívať minimálne 30 minút pod nahriatou miskou alebo v mikroténovom sáčku – lepšie sa potom naťahuje alebo vaľká.

Triky a tajné prísady pre fantastické cesto:

 

 

Ocot – nie je tam náhodou! Ocot zmäkčuje lepok v múke, a preto je cesto pružnejšie, krehkejšie a po upečení sa krásne listuje.

Pivo – ak nahradíte časť vody svetlým pivom, cesto bude ešte vzdušnejšie a chutnejšie. Bublinky urobia svoju prácu!

Rozpustené maslo alebo smotana – do cesta môžete pridať 1 PL rozpusteného masla alebo lyžicu kyslej smotany, čo zabezpečí extra jemnosť a chuť.

Žĺtok namiesto celého vajca – cesto bude mäkšie a menej elastické, vhodné pre veľmi tenké záviny.

Trocha citrónovej šťavy – podobne ako ocot, pomáha spracovať lepok a zároveň dodá jemný svieži podtón.

Odpočinok – minimálne 30 minút! Nie je to prísada, ale absolútne nevyhnutný krok pre jemnosť a elasticitu cesta.

Na aké záviny sa cesto hodí?

 

 

Toto univerzálne cesto je ideálne na:

klasické jablkové záviny s orechmi a škoricou

tvarohové závinové rolky

makové či orechové štrúdle

slané záviny plnené kapustou, špenátom, mäsom alebo syrom

Tradičné plnky do závinu podľa receptov našich babičiek

 

 

Klasická jablková plnka so škoricou a orechmi

Ingrediencie:

1 kg nastrúhaných jabĺk

3 PL kryštálového cukru (podľa kyslosti jabĺk)

1 ČL škorice

100 g mletých alebo posekaných vlašských orechov

1 PL strúhanky (na vsatie šťavy)

Postup:

Jablká nastrúhajte nahrubo.

Zľahka ich posypte cukrom a nechajte chvíľu postáť – pustia šťavu.

Šťavu čiastočne zlejte (alebo pridajte strúhanku).

Primiešajte škoricu a orechy.

Plnku rozložte rovnomerne na cesto a zrolujte.

Tvarohová plnka s hrozienkami

 

 

Ingrediencie:

500 g mäkkého tvarohu

1 vajce

3–4 PL práškového cukru

1 vanilkový cukor

hrsť hrozienok (namočených v rume alebo horúcej vode)

citrónová kôra (voliteľne)

Postup:

Tvaroh vymiešajte s cukrom, vajcom, vanilkou a kôrou.

Na záver pridajte scedené hrozienka.

Plnku rovnomerne naneste na cesto, zrolujte a upečte.

Maková plnka s jablkami (vlhká a šťavnatá)

 

 

Ingrediencie:

200 g mletého maku

150 ml mlieka

2–3 PL medu alebo cukru

1 ČL škorice

1 strúhané jablko (voliteľne na zjemnenie)

Postup:

Mak zalejte teplým mliekom, pridajte cukor, škoricu a nechajte chvíľu napučať.

Pridajte jablko pre šťavnatosť.

Nechajte mierne vychladnúť a natrite na cesto.

Orechová plnka podľa babičky

 

 

Ingrediencie:

200 g mletých vlašských orechov

100 ml mlieka

3–4 PL cukru

1 ČL rumu alebo vanilky

1 PL strúhanky (ak je plnka riedka)

Postup:

Mlieko ohrejte s cukrom, zalejte ním orechy a dobre premiešajte.

Pridajte rum a prípadne strúhanku.

Plnku nechajte trochu vychladnúť pred použitím.

Lekvárová plnka (na rýchlo a jednoducho)

 

 

Ingrediencie:

hustý slivkový alebo marhuľový lekvár

mleté orechy alebo strúhanka (voliteľne, ak je lekvár riedky)

škorica podľa chuti

Postup:

Hustý lekvár rovnomerne natrite na cesto.

Môžete posypať orechmi alebo škoricou pre zvýraznenie chuti.

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixbay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes