Všetko, čo potrebujete, je mlieko! Lahodná zmrzlina BEZ KONDENZOVANÉHO MLIEKA, fantastická chuť!

Už ste niekedy súšali zmrzlinu z mlieka? Je neskutočne jednoduchá, lahodná a rýchla!

Letné dni si pýtajú osvieženie – a čo by mohlo byť lepšie než poctivá domáca zmrzlina, ktorú pripravíte rýchlo, jednoducho a presne podľa vlastnej chuti?

 

 

Na rozdiel od kupovaných verzií, ktoré často obsahujú umelé arómy a zahusťovadlá, táto zmrzlina z mlieka je čistá, prírodná a chuťovo výnimočná. Základom je kvalitné mlieko, trocha sladidla a trocha času.

Navyše si môžete recept ľubovoľne obmieňať – od vanilky, cez ovocie, až po čokoládu.

Výsledkom je krémová zmrzlina, ktorá vás prekvapí svojou jednoduchosťou a chuťou ako z detstva.

Ingrediencie (na cca 4 porcie):

500 ml plnotučného mlieka

 

 

100 ml sladkej smotany (voliteľné, pre krémovejšiu konzistenciu)

3 žĺtky

70 g cukru (alebo medu či iného sladidla)

1 ČL vanilkového extraktu alebo vanilkového cukru

Voliteľne: ovocie, čokoláda, orechy podľa chuti

Postup:

V hrnci zohrejte mlieko a smotanu, tesne pod bod varu. Odstavte.

V miske vyšľahajte žĺtky s cukrom do bledej peny. Pomalým prúdom prilievajte horúce mlieko k žĺtkom za stáleho miešania (nevarte priamo, aby sa žĺtky nezrazili!).

 

 

Zmes vráťte do hrnca a na miernom ohni miešajte, kým nezhustne ako redší puding (cca 5–7 minút).

Odstavte, pridajte vanilku a nechajte úplne vychladnúť.

Zmes prelejte do nádoby a vložte do mrazničky.

Každých 30–40 minút zmrzlinu premiešajte vidličkou alebo mixérom (aspoň 3×), aby nevznikli kryštáliky.

Nechajte mraziť aspoň 4 hodiny alebo cez noc.

Druhý recept: Zmrzlina z mlieka a bez vajec, len za 2 minúty

 

 

Potrebujeme:

1,5 ks mrazeného banánu

1/2 mrazenej broskyne

100 ml mlieka (3,2 % alebo 2,5 %) – pred použitím ho dáme na 5–10 minút do mrazničky

1 PL práškového cukru

10 g vanilkového cukru

2 malé kúsky mrazeného citróna (alebo podľa chuti)

Postup:

Pred mrazením si ovocie očistíme, umyjeme a osušíme.

Následne nakrájame na menšie kúsky a odložíme do čistej dózy zamraziť.

Do výkonného mixéra vložíme mrazený banán, broskyňu a citrón.

 

 

Pridáme práškový cukor, vanilkový cukor a vychladené mlieko.

Všetko spolu mixujeme, kým nezískame hladkú a krémovú konzistenciu.

Zmrzlinu môžeme okamžite podávať ako „soft“ verziu, alebo ju dáme ešte na 30–60 minút do mrazničky, ak ju chceme tuhšiu.

Tip:

Ak chceme zmrzlinu bez pridaného cukru, môžeme vynechať oba druhy cukru – ovocie je prirodzene sladké.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes