Len 1 polievková lyžica ochráni paradajky pred chorobami a škodcami: 100% účinné!

Pestovanie paradajok je pre mnohých záhradkárov každoročnou radosťou aj výzvou.

 

 

Krásne sadenice, ktoré spočiatku rastú bez problémov, sa môžu v priebehu niekoľkých týždňov stať obeťou plesní, škodcov alebo nedostatku živín.

Rajčiny sú totiž citlivé na vlhkosť, teplotné výkyvy a prehustenie porastu, čo vedie k rozšíreniu rôznych chorôb, ako je:

Pleseň zemiaková (Phytophthora infestans) – najčastejšia a najnebezpečnejšia choroba rajčín,

Septóriová škvrnitosť listov,

Čierna škvrnitosť paradajok,

Múčnatka,

A ďalšie bakteriálne či vírusové infekcie.

 

 

Okrem toho paradajky často napádajú vošky, molice, roztoče či húsenice. Oslabené rastliny potom prinášajú menej plodov, ktoré môžu byť bez chuti, alebo predčasne zhnijú.

A predsa existuje jednoduchý, lacný a ekologický spôsob, ako týmto problémom predchádzať, ochrániť úrodu a dokonca zlepšiť chuť plodov. Riešenie máte pravdepodobne už teraz doma v kuchyni.

Zázrak v 1 lyžici: sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna (hydrogénuhličitan sodný) nie je len pomocníkom pri pečení či čistení.

V záhrade pôsobí ako prírodný fungicíd, repelent a pH regulátor.

Pravidelné používanie sódy dokáže tieto úžasné veci u vás v záhrade:

Zabráni šíreniu plesní a húb

 

 

Sóda vytvára na listoch mierne zásadité prostredie, v ktorom sa plesne ťažko rozmnožujú.

Zabraňuje klíčeniu spór a zastavuje šírenie už vzniknutých infekcií.

Odpudí škodcov

Niektorí hmyz (napr. vošky, roztoče) nemajú radi kontakt so zásaditým povrchom – pôsobí na nich dráždivo.

Zlepšuje chuť paradajok

Keď sa sóda pridá priamo do pôdy v malých dávkach, znižuje jej kyslosť.

Paradajky tak rastú v mierne zásaditejšom prostredí, čo znižuje ich kyslosť a robí plody sladšími a šťavnatejšími.

Ako používať sódu bikarbónu

 

 

Postrek proti plesniam a škodcom

Ingrediencie:

1 polievková lyžica sódy bikarbóny

1 liter vlažnej vody

Voliteľne: 1 čajová lyžička tekutého mydla alebo oleja (lepšia priľnavosť)

Postup:

Zmiešajte všetky ingrediencie v fľaši s rozprašovačom.

 

 

Postriekajte vrchné aj spodné časti listov každých 7–10 dní, najmä po dažďoch alebo ak vidíte prvé známky plesne.

Používajte ráno alebo večer, nie na priamom slnku (mohlo by dôjsť k popáleniu listov).

Zlepšenie pôdy a chuti paradajok

Použitie:

Do pôdy okolo každej sadenice raz mesačne zapracujte 1 čajovú lyžičku sódy bikarbóny.

 

 

Neaplikujte priamo ku stonke – rozprestrite do vzdialenosti cca 5–10 cm od rastliny.

Dôkladne zalejte.

Táto dávka pomáha znížiť kyslosť pôdy, čo ovplyvňuje výslednú chuť plodov – menej kyslé, sladšie paradajky.

Upozornenie:

Nepoužívajte nadmerné množstvo sódy – vo veľkých dávkach môže zmeniť pH pôdy príliš dramaticky a rastliny poškodiť.

Prípravky so sódou neaplikujte počas silného slnečného žiarenia.

Najlepšie účinky dosiahnete, ak kombinujete sódu s prevzdušnením pôdy, zdravým strihaním a pravidelným odstraňovaním postihnutých častí rastlín.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

🔥 Dnes najobľúbenejšie

Našli ste chybu v článku?

Nahláste nám ju a pomôžte tak zlepšiť náš obsah.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Dobré médiá, s. r. o., so sídlom: Plynárenská 1, 821 09 Bratislava – mestská časť Ružinov, IČO: 51 008 378, zapísanou v Obchodnom registri Mestského súdu Bratislava III, oddiel: Sro, vložka č. 121515/B na účely spätného kontaktovania. Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.