Karfiol, ktorý každého privedie do šialenstva: Tento recept skoro nikto nepozná! Zdravý a jednoduchý recept!

Ak patríte medzi milovníkov karfiolu, no zároveň sa snažíte stravovať zdravšie alebo si strážite hladinu cukru v krvi, tento recept bude pre Vás výbornou voľbou.

 

 

Na rozdiel od klasického vyprážaného karfiolu, ktorý sa pripravuje v trojobale a v množstve oleja, táto verzia je ľahšia, výživnejšia a šetrnejšia k tráveniu aj k postave.

Karfiol sa najskôr krátko povarí, aby zmäkol, potom sa pečie s ochuteným cesnakovým maslom a napokon sa dochutí jemne sladko-pikantnou omáčkou zo sójovej omáčky, kurkumy a medu.

To všetko bez vyprážania a zbytočného tuku. Namiesto klasickej prílohy, ako sú zemiaky či chlieb, recept ponúka výživnú zeleninovú ryžu so sladkým zemiakom, cibuľou a koriandrom.

Potrebujeme:

Na karfiol:

 

 

1 stredná hlava karfiolu

1 PL masla

2 strúčiky cesnaku (prelisované)

1 PL sójovej omáčky

1 ČL medu (alebo čakankový sirup)

1 ČL mletej kurkumy

1 ČL jablčného octu

Na ryžu:

 

 

1 hrnček ryže (ideálne basmati alebo celozrnná)

2 hrnčeky vody

1 menšia cibuľa (nadrobno)

1 sladký zemiak (na malé kocky)

1–2 pálivé papriky (voliteľné)

jarná cibuľka a koriander (na ozdobu)

soľ podľa chuti

Postup:

1. Pripravíme karfiol:

Karfiol rozdelíme na malé ružičky a umyjeme.

2. Povaríme:

Ružičky karfiolu vložíme do vriacej osolenej vody a varíme približne 5 minút.

Následne ich scedíme a necháme chvíľu odpariť.

3. Uložíme a potrieme cesnakovým maslom:

 

 

Na plech dáme papier na pečenie a rozložíme karfiol.

Roztopíme maslo, pridáme prelisovaný cesnak a premiešame.

Karfiol potrieme cesnakovým maslom.

Pečieme v rúre 10 minút pri teplote 180 °C.

4. Pripravíme omáčku:

 

 

Zmiešame sójovú omáčku, med, kurkumu a jablčný ocot.

5. Potrieme omáčkou a dopečieme:

Karfiol po 10 minútach vyberieme z rúry a potrieme pripravenou omáčkou.

Vrátime do rúry a pečieme ďalších 10 minút pri 180 °C.

6. Medzitým pripravíme ryžu:

 

 

Ryžu prepláchneme a dáme variť v pomere 1:2 s trochou soli.

Po 5 minútach pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, sladký zemiak a pálivú papriku.

Varíme ešte 5–7 minút, kým ryža aj zemiaky nezmäknú.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes