Cuketa, ktorá každého privedie do šialenstva! Chutnejšia ako mäso, lahodná a úplne jednoduchá!

Cuketa patrí medzi najuniverzálnejšie sezónne zeleniny, ktoré by v kuchyni nemali chýbať.

 

 

Má jemnú chuť, nízky obsah kalórií a vysoký podiel vody, vďaka čomu je ľahko stráviteľná a ideálna na prípravu zdravých, rýchlych jedál.

Navyše, jej neutrálny charakter umožňuje kombináciu s rôznymi druhmi syrov, byliniek, vajec či múky.

Tento jednoduchý cuketový koláč z panvice pripomína pizzu a skvele poslúži ako ľahký obed, večera alebo aj teplá desiata.

Zvládneme ho pripraviť bez rúry, len s bežnými surovinami a chuťovo si ho môžeme doladiť podľa seba.

Potrebujeme (2–3 porcie):

1 stredne veľká cuketa (cca 300–400 g)

 

 

3 vajcia

100 g strúhaného syra (eidam, mozzarella, čedar…)

3–4 PL hladkej múky

1/2 lyžičky prášku do pečiva

1 strúčik cesnaku

Soľ, čierne korenie

Sušené oregano alebo iné bylinky

1–2 PL oleja

Voliteľné na ozdobenie:

Kečup alebo paradajková omáčka

Paradajky, olivy, šunka, kukurica, atď.

Postup:

Nakrájame cuketu na malé kocky a pretlačíme cesnak.

 

 

Nastrúhame syr na hrubom strúhadle.

Zmiešame v miske nakrájanú cuketu, syr, vajcia, cesnak, múku, prášok do pečiva, soľ, korenie a bylinky. Zmes by mala byť hustejšia – podobná palacinkovému cestu.

 

 

Rozohrejeme panvicu s olejom na strednom ohni.

Vylejeme zmes na panvicu a uhladíme do rovnomernej vrstvy.

Prikryjeme panvicu pokrievkou a opekáme na miernom ohni približne 8–10 minút, kým spodok nezíska zlatistú farbu a koláč sa nespevní.

Otočíme koláč pomocou taniera alebo veľkej obracačky a opečieme aj z druhej strany cca 5–6 minút.

 

 

(Voliteľne) Potrieme vrch trochou kečupu alebo paradajkovej omáčky a položíme naň oblohu podľa chuti (napr. paradajky, olivy, šunku, kukuricu).

Zakryjeme na 1–2 minúty, aby sa syr roztopil.

Nakrájame a podávame teplé.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes