Ak hľadáte rýchly, jednoduchý a zároveň chutný recept zo sezónnej zeleniny, tento slaný cuketový koláč z panvice bude pre Vás skvelou voľbou.
Pripravuje sa len z niekoľkých základných surovín – cukety, vajec a trošky múky – a môžete si ho ľahko prispôsobiť podľa vlastnej chuti.
Vďaka šunke, syru a zelenej cibuľke je koláč výživný, ľahký a ideálny na rýchly obed či večeru.
Navyše sa pripravuje bez rúry, priamo na panvici, takže ušetríte čas aj energiu.
Potrebujeme:
1 stredne veľká cuketa
2 vajcia
1 lyžica hladkej múky
soľ, čierne korenie podľa chuti
3–4 plátky šunky
3–4 plátky syra (napr. eidam, mozzarella)
1–2 zelené cibuľky
olej na panvicu
Postup:
Očistíme cuketu a ak má tvrdšiu šupku, môžeme ju aj ošúpať.
Nastrúhame cuketu nahrubo do misky.
Osolíme a necháme postáť cca 10 minút, aby pustila vodu.
Vyžmýkame cuketu rukami alebo cez čistú utierku, aby sa zbavila prebytočnej tekutiny.
Pridáme k cukete vajcia, múku, soľ a čierne korenie.
Premiešame zmes, aby vzniklo mierne husté cesto.
Rozohrejeme panvicu s trochou oleja na strednom plameni.
Nalejeme polovicu cuketovej zmesi na panvicu a rovnomerne rozotrieme.
Poukladáme na vrch plátky šunky, syra a nasekanú zelenú cibuľku.
Zakryjeme zvyškom cuketovej zmesi a opäť uhladíme povrch.
Prikryjeme panvicu pokrievkou a opekáme na miernom ohni 6–8 minút, kým spodok mierne zhnedne.
Otočíme koláč pomocou taniera alebo pokrievky (ako pri omelete) a opekáme aj z druhej strany ďalších 5–7 minút.
Vyberieme, necháme chvíľu vychladnúť a nakrájame na trojuholníky alebo štvorce.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)