Výborné šišky podľa babky Terky: Nie sú mastné ani ťažké!

Cesto ako vatička a nie sú mastné, vždy robím aspoň z kila múky!

Úžasné šišky, ktoré sú výborné aj na druhý deň.

 

 

Tieto nadýchané, zlaté guľky obalené v práškovom cukre sú neodmysliteľnou súčasťou každého fašiangu. Dnes tu máme špeciálny recept, ktorý je rokmi overený.

Šisky pripravené podľa babičky Terky totiž nie sú ani ťažké ani mastné a aj celé hodiny po upečení sú ako čerstvé.

Potrebujeme (na 48 šišiek):

1 kg polohrubej (výberovej) múky

1 kocka čerstvého droždia

6 dl mlieka

1 smotana na šľahanie (33%, 250 ml) – izbovej teploty

1 kávová lyžička soli

2 kávové lyžičky cukru

4 žĺtky (ak sú vajíčka väčšie, stačia 3)

0,5 dl rumu

Ďalej (voliteľné):

lekvá

práškový cukor

jogurt, snehová pena zo zvyšných bielkov

Postup:

Z 200 ml mlieka, pol lyžičky cukru a droždia si pripravíme kvások.

 

 

Prisypeme troškou polohrubej múky a premiešame, necháme podkysnúť aspoň 10 min.

Do zvyšnej preosiatej múky dáme soľ, cukor, premiešame, pridáme kvások, postupne aj žĺtky, smotanu, rum, zvyšné mlieko zamiešať – bude to dosť riedke, ale miesením nadobudne trošku inú konzistenciu.

Spracujeme cesto /už neprilievame žiadne mlieko, ak dodržíme uvedené množstvá/ Budete ho mať redšie, nebojte sa.

 

 

Varechou sa pekne vymiesi a krásne nakysne a domiesime ho varechou jemne pomúčime – prikryjeme utierkou a necháme na teplejšom mieste nakysnúť min. 1 hod., aj hodinu a pol a máme nakysnuté cesto.

Z misy ho doslova „vyťahujem“ – je ako pavučina – ktorá sa mi lepí aj na ruky, ale nevadí. na pomúčenej doske ho posypeme ešte zvrchu, len trošku – pomedzi prsty.

Cesto je vláčne – v žiadnom prípade nesmie byť tuhé, rozdelíme na polovice a druhú necháme ešte v mise podkysnúť jemne poprášiť múkou, vyvaľkať na hrúbku 0,5 cm.

 

 

Cesto sa nelepí, vykrajujeme kolieska naolejovaným pohárom. Je dobré nechať podkysnúť chvíľu na pracovnej doske.

pri vyprážaní je dobre v oleji mať asi 4-5 kúskov mrkvy na kolieska – cca 2 mm hrúbka (olej sa nebude tak rýchlo prepalovať).

Pozor,olej nesmie byť prudko zohriaty, plameň tiež nesmie byť silný, ale ani minimálny, šišky by boli nízke a tuhé.

Pri vyprážaní je dobré mať zakrytú panvicu pokrievkou a potom už druhú stranu doprážame bez pokrievky.

Do misy si dám na spodok papierové servítky.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes